изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:58 EET
Студенти протестираха срещу увеличението на таксите    
Образование Студенти от Софийския университет "Климент Охридски" излязоха на протест заради намерението на правителството да направи промени в Закона за висшето образование. Те се обявиха против възможността студент да поема до 2/3 от разходите по обучението си в държавна поръчка. До лятото на 2010 година студентите са поемали до 1/3 от общата годишна издръжка за следването си, а след това цифрата е скочила до 50%, колкото е и сега.


От студентско-ученическо движение "Призив за образование", които са организатори на протеста, изчисляват, че ако предложението бъде прието, годишните семестриални такси могат да се повишат значително, предаде Дарик радио.

"Един път е противоконституционно това действие. В българската Конституция е записан член 53, че всички имат право на образование. Ако се приеме тази поправка, това става привилегия и ни насочват към банките, към теглене на кредити.
Виждаме какво стана в други страни. Считаме, че България не е изключение от това, което става на други места. Не сме привърженици, че едва ли не сме безнадежден случай", коментира Александър Николов от студентското движение.

Запитан дали ако предложението бъде прието, ще има масови студентски протести, Николов отговори: "Неслучайно сме в двора на университета. Това зависи от самите студенти. Ако се организираме, ще го направим. Имаме повода, всичко зависи от нас. Не считаме, че нещата са предрешени. Ние не сме отговорни пред правителството, правителството е отговорно пред нас".

Вече няколко часа продължава Общото събрание на Алма матер, на което ще бъде избран новият ректор на университета.
Четирима са кандидатите, известни на този етап - Иван Илчев, Валери Стефанов, Божидар Ангелов и Петър Славейков.
Възможно е по време на самото събрание да бъдат издигнати още кандидатури, които също ще бъдат подложени на гласуване. www.dir.bg

 


Сходни връзки

Студенти протестираха срещу увеличението на таксите | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Студенти протестираха срещу увеличението на таксите
Автор: Anonymous да 2011-11-17 @ 17:31 EET
- Какво казва човек, когато види възпитаник на Софийския университет?
- Един Биг Мак и средни картофки, моля!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди