изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:45 EEST
ИЗЛЪЧВАТ ФИЛМ "900 ГРАДУСА" С УЧАСТИЕТО НА ДЕЦА ОТ ГЕН. ТОШЕВО    
Здраве

С няколко прояви в Добричка се отбелязва днешният Международен ден без тютюнев дим - 17 ноември, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Тази година той преминава под мотото “Аз не пуша, не пуши с мен и ти!”. На 1 ноември на Зенитния полигон на ВВС - поделение 36780, край Шабла бе изнесеният консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене.



В него бе измерван въглеродният монооксид (СО) в издишания въздух на активни и пасивни пушачи с апарат Smokerlyzer. Проведоха се индивидуални консултации за отказване от вредната привичка, предоставени бяха образователни материали. На 8 и 9 ноември в хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий” в Добрич се проведе дискусия с ученици от шестите класове за вредата от тютюнопушенето. Вчера в ОУ "Стефан Караджа" се проведе инициативата "Предай нататък". В клуба “Аз не пуша! И искам другите да знаят...” бяха приемани нови членове. Състоя се презентация на филма “Денят на Яна”, която завърши с дебат. Днес в ОУ "П. Яворов" в село Стефаново ще се състои спортно мероприятие под наслов "Аз не пуша, не пуши с мен и ти!”. Организатори на проявата са  ученици от клуб на непушача: “Аз не пуша! И искам другите да знаят...” . Също днес по телевизия "Добруджа" ще се излъчи здравно-образователен филм: "900 градуса", свързан с вредата от тютюнопушенето. Филмът е заснет със съдействието на “Golpi”-студио. Героите са участници в клуб на непушача към СОУ “Н. Й. Вапцаров” в Генерал Тошево: “Аз не пуша! И искам другите да знаят...”. Всеки пушач може да се възползва от подкрепата с лични консултации, напътствия, съвети и окуражаване, които са необходими за предприемането на тези трудни персонални стъпки, в РЗИ-Добрич, “Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене”.

Тютюневите изделия са продукти, в които се съдържа психоактивното вещество никотин, съобщават от РЗИ. Те могат да се смучат, пушат, дъвчат или смъркат. В тях се съдържат над 8400 химически вещества, 69 от които са канцерогени. Тютюневите изделия водят да пристрастяване, увреждат човешкото здраве и убиват повече от половината от своите потребители. Ако се запази тенденцията за увеличаване употребата на тютюневите изделия, през 2030 година се очаква 5.6 млн. души да загубят живота си заради тях.

В България вредната привичка е по-силно разпространена сред 53, 4 процента от мъжете и 38,1 на сто от жените. Голяма загриженост предизвиква тютюнопушенето при 13-15-годишните български деца. От изследваните деца през 2008 г. правилите опит да пушат са 58,8 процента, като 56,1 на сто са момчета и 61,3 процента са момичета. Резултатите са от “Глобално проучване на тютюнопушенето при младите хора – България”, в което взеха участие и 13-15 годишни ученици от Добричка област.  

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва за първи път през 1977 г. в САЩ. Оттогава по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) ежегодно, всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден. НДТ

 


Сходни връзки

ИЗЛЪЧВАТ ФИЛМ "900 ГРАДУСА" С УЧАСТИЕТО НА ДЕЦА ОТ ГЕН. ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди