изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:45 EEST
Вълна от протести срещу управляващите заля Европа    
ОбществоХиляди хора от различни страни се включиха в протести срещу икономическата политика на техните правителства и срещу корпорациите.

Италия
17.11.2011 Много хора пострадаха при протестите срещу ограничаването на бюджетните разходи в Италия Десетки хора днес пострадаха по време на студентски протести в цяла Италия. Най-голям брой ранени – девет души, всичките полицаи – имаше в Торино, там в протестните акции взеха участие около 1500 младежи, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".
Студентите се обявяват против правителството на новия премиер Марио Монти, като го определят като „кабинет на банкерите”, и се опасяват, че то няма да се грижи за социалната политика. Съобщава се също така за ранени в Милано и Палермо, където полицаите се наложи да използват сила срещу демонстрантите. Във Флоренция студентите се опитаха да окупират главния офис на италианската централна банка. В Рим, където по улиците се събраха около три хиляди души, бяха хвърляни яйца по сградата на горната камара на италианския парламент.
В този момент там изнасяше програмната си реч Марио Монти.

Гърция
17.11.2011 В Гърция осъдиха ”хунтата на банките, на ЕС, на МВФ” Около 15 000 души, по данни на полицията, протестираха в центъра на Атина, за да заявят, че им е писнало от мерките за строго ограничаване на разходите. Те направиха това по повод годишнината от потушаването на студентския бунт от военната хунта през 1973 г.
Протестиращите са били главно студенти, активисти на радикалната левица и анархисти. Близо до парламента в станал инцидент между група младежи, които хвърляха камъни и коктейли "Молотов" срещу полицията, която отговори с използването на сълзотворен газ, съобщи полицейски източник.
Традиционните лозунги по повод годишнината от студентския бунт придобиха много актуално звучене, осъждащо "хунтата на банките, на ЕС, на МВФ", както можеше да се прочете на един от плакатите, намекващ пряко за наложената на Гърция политика на строго ограничаване на разходите от нейните кредитори.
 
Испания
17.11.2011  Студенти протестират в Мадрид, Испания срещу орязването на разходите за образование Учители и ученици протестираха днес в Мадрид срещу орязването на бюджетите, което засяга образованието. Това става три дни преди парламентарните избори, които се очаква да бъдат спечелени от десницата.
"За качествено държавно образование, не на бюджетните ограничения", "образованието не се продава, то се защитава", можеше да се прочете на плакатите, носени от няколко стотин ученици. Тази вечер те се готвеха да се присъединят към учителите, които стачкуват от началото на учебната година срещу мерките за намаляване на бюджета, приети от регионалното дясно правителство.

Чехия
17.11.2011 В Чехия поискаха оставка на правителството Над 2000 чехи, включително студенти и преподаватели от университетите, както и профсъюзни активисти, протестираха в Прага против икономическата политика на правителството, предаде ИТАР-ТАСС. Според полицията демонстрацията е преминала без никакви инциденти.
Сред демонстрантите бяха бившият премиер на Чехия Иржи Пароубек и словашкият философ Славой Жижек.
Участниците носеха лозунги и транспаранти и скандираха "Оставка на правителството!" За разлика от досегашните демонстрации, след шествието по Вацлавския площад и централните улици, участниците се разделиха на няколко групи и проведоха семинари под открито небе, посветени на икономическото положение в страната.

България
Студенти от Софийския университет "Климент Охридски" протестираха заради намерението на правителството да направи промени в Закона за висшето образование. С промените се очаква студентите да поемат вече до 2/3 от разходите по обучението си в държавна поръчка.
До лятото на 2010 година студентите са поемали до 1/3 от общата годишна издръжка за следването си, а след това цифрата е скочила до 50%, колкото е и сега. 

САЩ
Стотици участници в акцията „Окупирай Уолстрийт” проведоха шествие до Уолстрийт като се опитаха да достигнат нюйоркската фондова борса и да блокират работата й. Полицията плътно отцепи сградата на борсата и улиците, водещи към нея, и не допусна демонстрантите.
Първоначално акцията протичаше мирно, но в един момент няколко десетки демонстранти се опитаха да пробият полицейските заграждения. Разделяйки се на няколко групи, те се опитаха да проникнат на Уолстрийт едновременно от няколко места.
Според съобщенията на местните медии най-малко 75 души са арестувани, предаде ИТАР-ТАСС.
 
 


Сходни връзки

Вълна от протести срещу управляващите заля Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди