изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:01 EEST
Протестиращи срещу шистовия газ: Не можем да пием пари    
Екология

 Над 200 варненци излязоха на протестно шествие срещу проучването и добива на шистов газ, предаде БГНЕС. Организатор на протеста, който е граждански и надпартиен, е инициативен комитет "За чиста България – Варна". Той настоява за мораториум и забрана на всякакви дейности, свързани с технологията "хидравлично разбиване" за проучване и добив на шистов газ в България.



"Бих искала да кажа на премиера, нека да не си прехвърля отговорността към тия мишки в парламента и по-добре да го упрекна, че не е подписал този договор, отколкото след това поколенията да го съдят за това, че е подписал този договор", заяви една от участничките в протеста.

На протеста бяха издигнати лозунги "За чиста Добруджа без шистов газ!", "Защо подписа, Бойко, на инат?", "България без добив на шистов газ!", "България – 681 - ? Не на шистовия газ!", "Отворете си очите!", "Не можем да пием пари!".

През юли 2011 г. след обществено достояние за решението на Министерски съвет за подписване на договора с "Шеврон" за 4398 кв. км в Североизточна България се сформират граждански инициативи против проучванията и добива на шистов газ с основна цел за мораториум върху технологията "хидравличен удар" /или още позната като "хидрофракинг" или "фракинг"/и отмяна решението на МС, припомнят от Инициативен комитет "За чиста България", Варна.

След проучване от граждани и природозащитници се оказва, че към момента терени с площ около 1/3 от сушата на България и над 90% от територията на Североизточна България са предоставени или предстои да бъдат предоставени на различни компании с цел проучване или добив на нефт и газ. Нито една от компаниите не е заявила: "Ние няма да проучваме за шистов газ".

"Шеврон" твърдо заявяват, че ще проучват за шистов газ. В средата на септември премиерът обеща, че при 1% екологичен риск, проучвания за шистов газ няма да има. След местните избори, без да се съобразява с общественото мнение, министърът на икономиката, енергетиката и туризма заяви на 11.11.2011г., че договорът с "Шеврон" ще се подпише до дни. Така без допитване до народа се решава в дългосрочен план здравето на българите, биоразнообразието на българската природа и традиционните отрасли на икономиката – селско стопанство и туризъм, ползите от които са за всички българи, да се заменят с развитие на добивна и химическа промишленост, полза от които ще имат основно големите (най-често задгранични) компании, заявяват още от инициативния комитет.

"Събудете се, защото тази земя е дадена от Бога на българския народ, тази земя трябва да остане завинаги чиста и здрава", алармират протестиращите. http://dnes.dir.bg

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 


Сходни връзки

Протестиращи срещу шистовия газ: Не можем да пием пари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди