изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:45 EEST
Синдикатите излизат от Тристранката, ще стачкуват на 30.11.    
Новини

КНСБ и КТ "Подкрепа" се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде “Фокус”.  Двата синдиката организират национална демонстрация пред парламента и митинг-шествие на 30 ноември от 11.00 часа. Според президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев започва подписка в цялата страна. Тя ще е за готовността за национална еднодневна стачка, съобщи БТА.



Двете причини за нашето недоволство са ясни - нарушено е безпардонно споразумението ни с управляващите, изпразнен е диалогът ни от съдържание, причина за решението ни е и планираното отнемане на клас прослужено време за работещите и увеличаването на пенсионната възраст. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Изразяваме и пълната си подкрепа за започващата на 24 ноември т.г. национална ефективна стачка на БДЖ всеки ден от 8 до 16 ч., отбеляза синдикалният лидер, цитиран от БГНЕС.

"Призоваваме всички наши структури по места да попитат депутатите от съответния избирателен район как ще гласуват за нещо, което тежко накърнява правата на избирателите", посочи в допълнение президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Ще искаме лична среща на най-високо ниво с премиера, защото той има отговорност за действията на своя екип и предполагам, че това ще стане следващата седмица, добави Тренчев. Ще уведомим за решението си международните организации на труда и посланиците на европейските страни, добави Тренчев.

Основните несъгласия на синдикатите се центрират около непремерените предложения на финансовия министър Симеон Дянков за увеличаване на пенсионната възраст, както и отмяната на т.нар. клас прослужено време, коментира Пламен Димитров. Нито спестените суми от 51 млн. лв., нито ускорените реформи през следващата година могат да обосноват подобно тежко нарушение на договорения режим на споразумението, под което стоят подписите на премиера, работодателите и синдикатите, припомни Димитров. Не приемаме вдигането на възрастта за пенсиите. Показахме, че има и други източници за подобряване на събираемостта в хазната, продължи Димитров. От 1 януари трябваше да се криминализира неплащането на осигурителните вноски, но това не стана. Не приемаме с лека ръка да се неглижира споразумението, постигнато толкова трудно, повтори той. Обвинявам министър Дянков в лъжа. На два пъти поставих въпроса дали той има намерение за промяна в пенсионната система, той отрече, два дни по-късно заместникът на Дянков - Владислав Горанов говори точно обратното, подчерта Димитров.

Ще продължим да браним доплащането за клас, защото то стимулира работещите да остават на работното си място, заяви синдикалният лидер. От утре, понеделник ще текат 10 дни за допитване до синдикалните структури за тяхната готовност за организиране на национална ефективна стачка, съобщи председателят на стачния комитет на КНСБ Валентин Никифоров. Имаме изпратено писмо, очакваме преговори за ситуацията в железниците, но до този момент нямаме отговор, допълни той. За готвената промяна в пенсионната система ние сме отворени за разговори, чакаме среща с премиера, защото подписа под споразумението е на социалния министър Тотю Младенов, не е на министър Дянков, нито на заместника му Владислав Горанов, заключи Никифоров. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Синдикатите излизат от Тристранката, ще стачкуват на 30.11. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди