изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:26 EEST
ПРЕДСТАВЯТ АВТЕНТИЧНИЯ ПАРК В БАЛЧИШКАТА РЕЗИДЕНЦИЯ НА РУМЪНСКАТА КРАЛИЦА    
Култура Оригинални скици на парка, градините и някои от сградите в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария в Балчик ще бъдат показани днес за пръв път у нас. Те са предоставени от Националните архиви на Румъния. Това ще стане по време на семинар на тема „Историческо проучване на автентичността във връзка със създаването, развитието и функционирането на лятната резиденция на румънската кралица в гр. Балчик до 1948 г.”.

Той се организира днес от Университетските ботанически градини на СУ „Св. Кл. Охридски”. Проявата се провежда със съдействието на Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС). Той ще се състои в Ректората на СУ „Св. Кл. Охридски”, информират от висшето учебно заведение.

В рамките на форума ще бъдат разгледани, анализирани и обсъдени известни налични документи, скици и др., касаещи конкретна информация, свързана с идеята за изграждане на лятната резиденция на румънската кралица в гр. Балчик.

В семинара ще участват посланикът на Румъния, представители на ИКОМОС – България,  Националния институт за недвижимо културно наследство при Министерство на културата, Съюза на ландшафтните архитекти в България, Съюза на архитектите в България, историци, гости.

Особен интерес представляват оригиналите на застрахователните полици, инвентаризационните описи на сгради и съоръжения, както и на архитектурно-паркови елементи, някои от които са изгубени във времето. Установяват се изчезнали архитектурни обеми: Пушалнята (,,Кара Далга”), храмът Мария Рух, винарна с дегустационен цех, Юзината, голяма част от акведуктите и иригационната система. Направен е паралел по отношение на някои архитектурни и паркови елементи на други резиденции на румънската кралица: Бран, Копачене, Котрочени, Скровище и други.

Чрез анализ на оригиналните заявки за семена и разсади на дворцовите градинари се разкриват елементи на растителния състав на парка по онова време. За първи път се представя опорно-сравнителен план на недвижимата културна ценност, който представлява топографско ситуиране на архивните скици върху съвременен кадастър.

Материалите на семинара ще бъдат публикувани, за да могат да бъдат използвани от широката публика, специалисти, учени - за изграждане на актуална концепция за опазването и използването на тази недвижима културна ценност с цел тя да намери своето място в балканското културно пространство. НДТ

 

Балчик: Двореца и Ботаническата градина Балчик, Двореца, към параклиса Балчик, Двореца, кактуси В парка в Двореца

 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЯТ АВТЕНТИЧНИЯ ПАРК В БАЛЧИШКАТА РЕЗИДЕНЦИЯ НА РУМЪНСКАТА КРАЛИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди