изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-05 @ 05:32 EET
Окръжен съд – Добрич, оправда четирима обвиняеми за кражба на животни    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, отмени изцяло присъдата на Районен съд – Добрич и призна за невиновни Веселин И. М. на 54 г. от с. Радан воевода, Варненска област, Свилен Р. Щ на 32 г. от същото село, Кадир А. К. на 33 г. от с. Ген. Колево, Варненска област и Радослав И. А. на 20 г. от Шумен по повдигнатото им обвинение за това, че на 22 срещу 23 април 2009 г. в с. Дряновец, област Добрич, след предварителен сговор помежду си, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, са отнели 10 броя телета на стойност 5 250 лв., без съгласието на техния собственик и с намерение противозаконно да ги присвоят.

На 03.06.2010 г. те са били признати за виновни от Районен съд – Добрич, и осъдени – Веселин М. на 5 години лишаване от свобода, Свилен Щ. на 4 години лишаване от свобода, Кадир К. на 3 години лишаване от свобода, а Радослав А. на 2 години лишаване от свобода. На 14.12.2010 г. Окръжен съд – Добрич, е изменил присъдата и намалил на 2 години наложеното на Кадир К. наказание лишаване от свобода. На 13.09.2011 г. Върховният касационен съд връща делото за ново разглеждане в Окръжен съд – Добрич.

Върховните магистрати посочват в решението си, че няма как в производството пред тях подсъдимите да бъдат оправдани, тъй като въззивният съд трябва да изясни допълнително обстоятелствата. ВКС смята, че „възраженията срещу осъждането на четиримата са основателни единствено при оспорване на обясненията, дадени от Кадир К. и Радослав А. пред съдия по време на досъдебното производство”. Върховните съдии посочват като основен за решаване на делото въпроса, „може ли да се смята за съобразен със закона протокол за разпит, който изцяло или в същественото от него е копие на друг – в случая по-късно съставените протоколи за разпит пред съдия да копират протоколи за разпит от дознател”. Становището на ВКС е, че „търсеният от съдилищата отговор е изключително важен, заради отражението му върху обективната истина и правото на защита, и върху задълженията във връзка с тях на държавните органи в процеса”.

Днес Окръжен съд – Добрич, разпита повторно двама свидетели на подсъдимите, които твърдят, че при среща в затвора са научили за воденото срещу тях дело. Единият свидетел призна, че по времето, за което е повдигнато обвинението, е помогнал на свой познат, останал неизяснен по делото, да преведат телета през ниви и да ги натоварят на камион. Докато карали животните срещнали втория свидетел, който около 2 ч. през нощта вървял по пътя към село Подслон.

Съдът прие заключението на вещите лица, изготвили съдебно-психиатрична експертиза на Радослав Ан., според която той има граничен интелект и умишлено симулира, че не разбира поставените му въпроси.

Съдът изслуша обясненията на подсъдимите, които отрекоха да са участвали в престъплението, за което са обвиняеми и обясниха как са прекарали въпросната нощ. Радослав Ан. и Кадир К. заявиха, че срещу тях е било оказано насилие в полицейското управление във Вълчи дол, и че са се подписали, без да са прочели написаното в разпита пред съдия в Районен съд – Добрич.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, уточнява, че според обвинителния акт на 22.04.2009 г. четиримата подсъдими се срещнали в с. Радан воевода, Варненска област. Вечерта те се придвижили първо с автомобила на Веселин М., а след това пеша до с. Дряновец. Стигнали до обор с метална ограда. Отворили оградата и тримата влезли в двора, а Радослав А. останал да пази зад оградата. Веселин М., Свилен Щ. и Кадир К. подкарали намиращите се в обора 7 женски и 3 мъжки телета. Веселин М. и Радослав А. отпътували с автомобила, а Свилен Щ. и Кадир К. отвели стадото до местност между селата Владимирово и Орлова могила, област Добрич. На другия ден Веселин М. се обадил на някого и след час дошъл микробус, на който натоварили животните. Веселин М. се качил в микробуса и телетата били закарани на неустановено по делото място.   

            Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.

 

22.11.2011 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, оправда четирима обвиняеми за кражба на животни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди