изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 23:16 EEST
Няма сближаване на позициите, стачка в БДЖ ще има    
Икономика

Утре в 8 часа ще има стачка в железниците, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Няма сближаване на позициите, каза и министърът на транспорта Ивайло Московски. Двамата направиха изявленията си след среща при премиера Бойко Борисов, в която участваха представители на синдикатите и министрите Ивайло Московски и Тотю Младенов, предаде "Фокус".  По-късно от парламентарната трибуна транспортният министър потвърди, че носи отговорността за ръководството на БДЖ и за момента твърдо стои зад това ръководство.



Бойко Борисов ще ръководи утре от 11 часа среща в тристранен формат между синдикатите, работодателите и правителството, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Срещата ще се проведе в условията на стачка, категоричен е Пламен Димитров.

В следващите три-четири дни ще има доста интензивни разговори между нас и синдикатите в търсене на сближаване на позициите, допълни Ивайло Московски, цитиран и от БТА.
Каквото имахме, го изговорихме, различни са ни позициите, уважаваме правото на синдикатите да си предприемат действията, които са декларирали, за момента Министерство на транспорта, БДЖ като ръководство не отстъпва от предвидените мерки за оптимизация и за реформи, каза транспортният министър.

Според Московски има различни тълкувания за това дали стачката ще бъде законна.
Вчера от ръководството на компанията заявиха, че стачката е незаконна и ще бъде подаден иск за прекратяването й в съда. Ако съдът го уважи, ще се търси дисциплинарна отговорност от конкретни хора. От КНСБ и КТ "Подкрепа" обаче съобщиха, че възприемат като несполучлив манипулативен опит становището на юристите на БДЖ, че стачката е незаконна, предаде БТА.
Според синдикатите с това се цели единствено внасянето на смут и на съмнения сред работниците и служителите в железниците за упражняването на законното им право на стачка.

Стачкуващи няма да бъдат уволнявани. Какви са тези глупости, коментира още министърът.
В провеждането на стачката, това е процедурата, БДЖ, дори стачкуващите, имат ангажимент да осигурят минимална транспортируемост. Стачката е осем часа (от 8 ч. до 16 ч.), останалото време на денонощието влаковете ще се движат, посочи той.

БДЖ не може да издържи много на стачката, каза още Ивайло Московски. Всеки ден, ако считаме, че загубата от приходи ще бъде 500 000 - 600 000 лева, каза той.
Транспортното министерство не разполага с бюджет за алтернативно осигуряване на транспорт, добави министърът.

На срещата при премиера освен стачката в БДЖ се е обсъждал и социалният диалог и вариантите за пенсионна реформа.

dir.bg

 


Сходни връзки

Няма сближаване на позициите, стачка в БДЖ ще има | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди