изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:02 EEST
Предложиха мораториум върху шистов газ. ”Шестият” се включи в протеста    
Парламент Осем независими депутати - от РЗС и отцепили се от "Атака", внесоха в деловодството на парламента решение за налагане на мораториум върху добива на шистов газ у нас. В същото време природозащитници проведоха поредния си протест. В проекта за решение се предвижда и да бъде забранен методът на хидравлично разбиване и сходни на него начини за проучване и добив на нефт и природен газ. Това съобщи в кулоарите на Народното събрание лидерът на РЗС Яне Янев, цитиран от БТА.


Преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че ако Народното събрание наложи мораториум върху проучването и добива на шистов газ, правителство ще се съобрази с това.
В момента представители на правителството преговарят с американската компания "Шеврон" за проучване и добив на шистов газ.

Вносителите мораториума предлагат да бъде забранено издаването на лицензи и разрешителни, както и сключването на концесионни и други договори за извършване на дейности по проучване и добив на шистов газ, нефт и природен газ. Забраните да не важат за научни изследвания, които нямат търговска цел, извършват се от независими научни организации и проучват рисковете от добива на нефт и природен газ, без да използват хидравличния метод, предвижда още проектодокументът.

По-късно "Атака" обвини РЗС, че се опитва да присвои политическа инициатива на националистите за забрана на проучването и добива на шистовия газ. На пресконференция Павел Шопов от "Атака" показа проект на "Атака" за забрана на проучването и добива на шистов газ, внесен на 28 октомври тази година и подписан от Волен Сидеров и депутати от групата.
Проектът на РЗС изцяло повтарял предложението на "Атака" и затова според Шопов се прави опит да се подмени политическата инициатива. Той допълни, че досега никой от РЗС не се е включил в каквато и да е инициатива срещу шистовия газ.

Природозащитници и граждани протестираха днес пред Министерски съвет за пореден път за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода "хидравлично разбиване". Мотото на днешния протеста „Аз съм Шестият” е в отговор на изказването на министъра на околната среда и водите Нона Караджова отпреди седмица, че протестиращите, които претендират да представляват гражданското общество, са "едни и същи пет човека".  http://dnes.dir.bg

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 


Сходни връзки

Предложиха мораториум върху шистов газ. ”Шестият” се включи в протеста | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди