изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:32 EEST
БДЖ е в ефективна безсрочна стачка от 8 до 16 часа    
НовиниЗапочна железничарската стачка в страната. Очаква се от 8 до 16 часа 186 влака в страната да спрат да се движат. Спрени са влаковете от Централна гара в София, в Горна Оряховица и Пловдив. В Бургас обаче стачката е символична. На столичната Централна гара се събраха стотици служители на БДЖ, които носят синдикалните знамена на КНСБ и КТ "Подкрепа", предаде "Фокус". Стачкуващите минаха по пероните на гарата, скандирайки "искаме железница", "оставка", „стачка” и „страхливци” по адрес на ръководството на дружеството.

Първият влак, който трябваше да тръгне по разписание в 8.10 ч. от Централната гара в София за Кюстендил, остана на перона. Не са тръгнали три влака от Горна Оряховица.
Стачкуват железничарите във Варна и Пловдив, каза лидерът на КНСБ Пламен
Димитров, цитиран от БТА.
Не потеглиха и влаковете от Пловдив, включително международния влак от Истанбул, съобщи БНР. Пътници за Белград изразиха възмущението си че не са били предупредени.

В Бургас стачката е символична.

В Ямбол някои влакове потеглиха, други - не, съобщи БНР. Там няма яснота кои влакове ще се движат и кои няма.

Не потегли влакът от Перник за София в 8.05 ч. Той е спрян по решение на началника на влака.

Все още не е ясно по места кои и колко влакове ще бъдат спрени през деня, в страната, като според ръководството на компанията максимумът влакове, който може да бъде спрян, е около 30–40.
Според синдикатите обаче само в ключовата гара Горна Оряховица ще бъдат спрени между 21 и 25 влака.

Трябва да предупредим директора на Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) Милчо Ламбрев, че ако продължава с опитите за локаут, ще си има сериозни проблеми още днес, заяви пред журналисти Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.
Синдикатите разполагат с информация, че на много места в страната са сменени хората, които днес трябваше да бъдат по график на смяна "ръководител движение" вероятно с намерение или с надежда да се осуетят стачните действия.

Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев заяви пред журналисти на Централна гара в София, че стачкуващите служители няма да бъдат уволнени, предаде “Фокус”. По думите на Недев, за да бъдат уволнени, трябва да се докаже, че стачката е незаконна. Той заяви, че ръководството на БДЖ още няма позиция по въпроса дали ще подава иск за обявяване на стачните действия за незаконни.
Недев предположи, че днес ще бъде възстановен диалогът със стачните комитети на места.

Условието за край на стачката, което се поставя от синдикалните лидери в железниците, е подписване на колективен трудов договор, който да гарантира трудовите права на работниците. Синдикатите са и против обявеното съкращаване на 2000 души от системата и спирането на 150 влака.

Ръководството на БДЖ обяви преди месец предстоящите реформи – те са свързани с оптимизиране на състава с 2000 души, като срещу доброволно напускане, се изплащат 6 заплати; спиране на 138 влака, продажба на неоперативни активи, увеличаване на цените на билетите за търговските влакове с 15 % и на всички останали средно с 9 % и продажбата на „Товарни превози”, като това ще намали парите, които правителството трябва да предостави като помощ, за да се ускорят реформите и БДЖ да се извади от състоянието на икономическа загуба.

Отстъпването от тези мерки за БДЖ означава фалит и по мерките не може да има предоговаряне, смята Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ". Ръководството отказва да подпише нов колективен трудов договор, защото не е склонно да запази всички съгласувателни процедури, които съществуват в стария договор. То смята още, че така обявената стачка, е незаконна.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

БДЖ е в ефективна безсрочна стачка от 8 до 16 часа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди