изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-09 @ 07:16 EET
Окръжен съд – Добрич, обяви за решаване искова молба на 61-годишен добричлия срещу Прокуратурата на Република България    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, даде ход на гражданско дело, образувано по искова молба на 61-годишния Стоян Г. Ст. от Добрич срещу Прокуратура на Република България. То е предявено по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на гражданите. Стоян Ст. претендира за 100 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, причинени му от незаконно обвинение в извършване на престъпление.

 

В исковата молба е посочено, че от 08.12.1995 г., когато му е предявено обвинение за изнудване, до 17.04.1996 г. той е бил държан в Следствения арест в Добрич, след което бил настанен в Затвора Белене. На 26.09.1996 г. Окръжен съд – Добрич изменил мярката му за неотклонение в парична гаранция. Окръжна прокуратура – Добрич, прекратила наказателното производство срещу него на 30.11.2010 г.

По време на престоя в Следствения арест бил при нечовешки условия, не му разрешавали свиждания, здравословното му състояние се влошило, отслабнал с около 30 кг и изпаднал в депресия. След публикации в медиите, настъпил разрив в отношенията с близките му, който не бил преодолян и след освобождаването му. Отношението на обществото повлияло неблагоприятно на живота на близките му, а самият той не можел да намери работа след освобождаването му.

Окръжен съд – Добрич, прие представените от Стоян Ст. доказателства за воденото срещу него наказателно производство и престоя му в Следствения арест и Затвора  Белене, и копия от публикации в местен вестник. Съдът допусна до разпит и изслуша четирима свидетели на ищеца.

 Адвокатът на Стоян Ст. помоли съда да уважи исковата молба като доказана. Защитникът посочи, че лишаването му от свобода за дълъг период от време, тежестта на преживяванията в ареста и затвора и продължителността на воденото срещу него наказателно производство – 15 години, са равнозначни на изтърпяна осъдителна присъда.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви, че искът не е доказан като основание и размер и помоли той да  бъде отхвърлен. Ако бъде уважен, съдът да съобрази размера с тежестта на претърпяната вреда. Прокурорът смята, че посочените заболявания не могат да бъдат свързани с престоя на Стоян Ст. в местата за лишаване от свобода. Нямало доказателства, че публикациите с името му са по предоставена от прокуратурата информация. През периода на задържането, спрямо него било водено друго наказателно производство за отвличане и то е завършило с влязла в сила присъда. Държавният обвинител посочи, че той би трябвало да счита името си накърнено с много по-голяма сила, защото съдебните заседания и присъдите са публични.

Окръжен съд – Добрич, прие делото за изяснено и го обяви за решаване.

 

23.11.2011 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, обяви за решаване искова молба на 61-годишен добричлия срещу Прокуратурата на Република България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди