изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:27 EEST
САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ ПО ЕГН    
НовиниОт пресцентъра на приходната агенция напомнят, че самоосигуряващите се лица внасят осигурителните си вноски по собственото си ЕГН, а не по БУЛСТАТ на дружеството, чрез което са декларирали, че ще се осигуряват. 29 154 са самоосигуряващи се лица в НАП Варна, в чийто обхват е и област Добрич, които трябва да се съобразят с тази промяна в Наредбата за обществено осигуряване.

Въпреки че промените са в сила от 2010 г. от приходната агенция заявяват, че все още голяма част от самоосигуряващите се продължават да правят вноските си по БУЛСТАТ. Това води до невъзможност за обвързване в програмния продукт на НАП на декларираните и платени суми за осигуровки на самоосигуряващите се лица, а така също и до последващи действия за корекция на данъчно – осигурителната сметка от страна както на клиентите на НАП, така и на служителите от териториалната дирекция. От началото на 2011 година до 23 ноември инспекторите от отдел "Услуги за клиента" са балансирали данъчно - осигурителните сметки на  4 410 самоосигуряващи се лица, които са внесли вноските си по БУЛСТАТ, а не по ЕГН.

Осигурителните вноски по ЕГН се правят от всички самоосигуряващи се лица упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация /журналисти, адвокати, консултанти, архитекти, експерт–счетоводители, одитори, нотариуси, частни съдебни изпълнители и др./. Всички лица, извършващи търговска дейност като ЕТ, собственици или съдружници в търговски дружества, регистрираните земеделски производители също декларират и внасят осигурителните си вноски по ЕГН.

От НАП напомнят още, че самоосигуряващите се лица задължително подават декларация за започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която са регистрирани. Декларацията се подава в 7-дневен срок от възникване на събитието.

Допълнителна информация за декларирането и плащането на осигурителните вноски самоосигуряващите се лица могат да получат на цената на градски разговор от цялата страна на телефона на информационния център на приходната агенция 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg НДТ

 


Сходни връзки

САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ ПО ЕГН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди