изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 19:41 EEST
Синдикатите напуснаха тристранната среща при премиера    
ОбществоТристранната среща на правителството, синдикатите и работодателите, председателствана лично от премиера Бойко Борисов, приключи малко след като започна. Синдикатите напуснаха, защото се оказа, че Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е незаконно свикан.

До този формат се стигна, след като в неделя КНСБ и КТ „Подкрепа” обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото не са съгласни с председателя му – вицепремиера Симеон Дянков, който е „взривил” социалния диалог с предложенията си за вдигане на пенсионната възраст и отпадането на класа за прослужено време.
Борисов подкрепи исканите от Дянков промени, но го упрекна, че ги е съобщил прибързано. Самият финансов министър обаче не се съгласи с тази критика и коментира, че не само не е избързал, а дори се е забавил с пенсионната реформа.

Синдикатите
Въпреки съгласието на премиера да оглави преговорите се оказа, че на практика това не е истинско заседание на НСТС.
"Поканени сме на тристранна среща, която беше уговорена вчера. Днес Тристранен съвет няма, не може и да има, по простата причина, че в закона има предварителни срокове, не е спазен законът. Дори и при извънредните заседания три дни по-рано трябва да се определи дневният ред, да бъдат пратени поканите, няма как от вчера до днес да има дори и извънредно заседание", заяви още на влизане президентът на КНСБ Пламен Димитров, като уточни, че искат премиерът да председателства НСТС временно, докато се върне доверието, предаде "Фокус".

Малко по-късно синдикатите напуснаха и заявиха, че отхвърлят опитите днешната тристранна среща да се счита за легитимно заседание на НСТС.
"Ако това ще се счита за легитимен Тристранен съвет, ние не го считаме за такъв, защото той не може да бъде свикан по този начин", заяви пред журналисти председателят на Националния стачен комитет Евгений Душков от КТ „Подкрепа”. Според него каквито и опити да се направят за обсъждане на промените в пенсионната система, синдикатите считат, че по този начин ще се направи опит да се използва законовият механизъм за консултиране на партньорите и да се вкара в парламента. Категорично заявяваме - няма да участваме в подобно намерение”, заяви Душков.

Темата БДЖ не е била обсъждана с премиера Бойко Борисов, съобщи БГНЕС. Единственото, което е казал пред синдикатите, е, че уважава правото им на стачка.
Насрочено е заседание на Тристранния съвет следващата седмица, преди което трябва всички работни групи да внесат всички предложения за националното споразумение за пенсионната система, заявиха от КНСБ.

По-късно от синдиката изразиха съжаление, че срещата не се е осъществила. От синдиката отбелязаха още, че в тежък за страната момент - в условията на национална стачка в БДЖ и подготвян национален протестен синдикален митинг (на 30 ноември), всички социални партньори са се лишили от възможността с общи усилия, при участието на премиера да се очертаят решения, които обществото очаква.

Работодателите
На срещата в Министерски съвет дойдоха и представители на работодателските организации - председателят на КРИБ Огнян Донев, Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, Димитър Бранков, заместник-председател на БСК, и Цветан Симеонов, председател на БТПП.
Това беше джентълменска среща и министър-председателят прояви загриженост и жертва от времето си, за да уважи желанието на профсъюзите, каза пред журналисти Огнян Донев, цитиран от "Фокус". "Утре се завръща председателят на НСТС – Симеон Дянков. Ще видим как ще вървят експертните консултации и най-вероятно ще има заседание на НСТС следващата седмица", допълни той.
Теоретично нищо не може да се случи в пенсионната система, преди всичко това да мине през тристранната комисия. Предполагам, че това ще се случи след като експертите подготвят материали и се свика заседание, каза Донев.

В късния следобед от МТСП съобщиха, че министър Тотю Младенов свиква в петък експертна работна група, която да подготви заседание на НСТС за "приемане на мерки за усъвършенстване на пенсионната реформа в дългосрочен план". Самото заседание е планирано за 2 декември.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Синдикатите напуснаха тристранната среща при премиера | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди