изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:42 EEST
Синдикатите заплашиха, че стачката в БДЖ може и да не е мирна    
Общество

Синдикатите ще запознаят европейски посланици с проблемите в БДЖ и развитието на стачката, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на Централна гара в София, където в 8 часа започна вторият ден от безсрочната железничарска стачка. От гарата тази сутрин след този час не е потеглил нито един влак по разписание, заявиха от КНСБ. По тяхна информация стачкуват железничарите в Русе, Горна Оряховица, Стара Загора, както и в Бургас, където вчера не спряха работа. В Шумен и Силистра обаче железничарите не протестират.



В първия ден от стачката обаче информацията на синдикатите и БДЖ (министерството на транспорта) за броя на стачкуващите и спрелите влакове се размина сериозно.

"Информирали сме всички международни синдикални организации, днес следобед сме поканили на среща посланици от Г8 и ЕС. Получи се потвърждение лично от посланика на САЩ Джеймс Уорлик, че ще присъства, за да видим дали има алтернатива, дали има цел стачката и можем ли да стигнем до някакви решения или ще взривим държавата", каза Димитров пред "Фокус".

Той отправи предупреждение към управляващите: "Ако продължава така още няколко дни този арогантен подход срещу нас, ако това не се промени, от това зависи дали ще продължи стачката да върви в нормалния законов ред, или може да прерасне във форми, които – предупреждавам отсега - няма да бъдат никак мирни".
Той обаче не уточни какво има предвид.

Димитров каза още, че вече са предприети мерки срещу натиска, който бил налаган на служителите на БДЖ.
"Дали сме конкретни случаи в съда и прокуратурата с искане за разследване, подали сме сигнали до Главната инспекция по труда за локаута, който е забранен от закона, и сме поискали ИА „Железопътна администрация” да се произнесе за това нарушават ли се наредбите в БДЖ за безопасност на движението. За нас има такива нарушения", каза още синдикалистът.
Той даде пример с това, че вчера преди да започне стачката на 60 гари хора, които не е трябвало да бъдат на работа, са били извикани да дойдат - някои от тях без правоспособност и без съответните умения. По думите му това излага на риск живота на пътниците и товарите на фирмите, които се доверяват на БДЖ.

"Министърът на транспорта трябва да разпореди на управляващите дружеството да не се правят на мушмороци, а да седнат на масата на преговорите и да чуят какво искат стачните комитети", коментира още Димитров и добави, че има предвид шефовете на БДЖ Йордан Недев и Владимир Владимиров.
„Не може да искаме да бъдат спрени 150 влака, без диалог с местната власт. Вчера дойдоха новите кметове, днес им казват, че няма да имат с какво да ходят на работа техните съграждани, без да ги пита никой. Това са влакове, с които хората, които живеят на 20-30 км от големия град, отиват на работа всяка сутрин. Как ще ходят на работа?”, каза още Пламен Димитров.

"Ясно е, че господа управляващите – от министъра до мениджърските екипи на дружествата се опитват да броят стачкуващите, така както Даниел Вълчев едно време броеше учителките. Тук сме, за да им кажем: "Не ни бройте, а седнете да преговаряте. Не се подигравайте", заяви пък председателят на Националния стачен комитет на КНСБ Валентин Никифоров, цитиран от БГНЕС.

Началникът на гара Стара Загора - инженер Динко Стоянов, е получи хипертонична криза, съобщиха още синдикатите и обявиха, че причината е оказваният натиск от ръководството на БДЖ. "Освен че искат да загробят БДЖ, се опитват да погубят и хората, защото случващото се не е нормално", каза председателят на стачния комитет от КНСБ Димитър Динев.


--------------------------------------------------------------------------------
"Само при приватизация е възможно да бъде спасено предприятието. Тогава може да се започне на чисто и да бъде оздравено. Ръководството на БДЖ не прави реформи, а план за преструктуриране", коментира пред БНТ лидерът на ДСБ Иван Костов.
"Това се случи през 1997 година, когато 73 огромни предприятия бяха в същото състояние. Избрахме да приватизираме, и те сега са действащи", каза още бившият премиер и изтъкна, че ЕС изразява сериозно съмнение, че този план е в състояние дългосрочно да стабилизира компанията.
Той обаче бе категоричен, че синдикатите трябва да знаят, че не може държавата да покрие загубите на БДЖ, защото това значи срещу България да започне процедура за незаконна държавна субсидия.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Синдикатите заплашиха, че стачката в БДЖ може и да не е мирна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди