изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:35 EEST
СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Година повече за пенсия от януари, въпреки недоволството    
Парламент

Възрастта за пенсиониране да се увеличи с още една година от 1 януари и то за всички категории работници. Това предложение внесоха днес в парламента изненадващо депутатите от управляващата ГЕРБ.



Часове преди да изтече крайният срок за нови предложения между първото и второто четене на бюджетните закони за следващата година, депутатите от ГЕРБ, все пак, внесоха в деловодството текстовете за спорната пенсионна реформа. Промяната ще стане с поправка в Кодекса за социалното осигуряване. След като кабинетът не успя да се споразумее със синдикатите и работодателите, сега отговорността реформата все пак да се случи от 1 януари се пое от парламентарната група на ГЕРБ. Нещо повече - те заложиха още по-тежка пенсионна реформа, която ще засегне всички категории работници, дори и тези, които полагат тежък и вреден труд, като миньори, металурзи и железничари.

Досега намеренията на кабинета бяха да се увеличи само възрастта за пенсиониране на работниците от най-масовата и лека трета категория труд, т.е. жените да се пенсионират на 61 г., вместо на 60, а мъжете на 64 вместо на 63 години. Двайсет депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството предложение да се увеличи с една година и възрастта за пенсиониране на работниците от първа и втора категория труд обаче.

Синдикатите заявиха, че щом реформата се прави без консенсус и социален диалог те няма да се върнат на масата за преговори. Профсъюзите очакват президентът незабавно да наложи вето. Социалистите ще оспорват реформата в Конституционния съд, защото такива фундаментални промени не можело да се правят между първо и второ четене на бюджетните закони.

Срещу тази пенсионна реформа ГЕРБ от 1 юни ще увеличат минималната пенсия с 9 лева - от 136 на 145 лева. От това ще се облагодетелстват около 720 000 пенсионери. Други 90 000 обаче няма да могат да се пенсионират догодина. Според управляващите, от тях само 15 ще са наистина недоволни, защото останалите не искат да подадат документи за пенсиониране, а да продължат работа.

Синдикатите предупредиха, че още от утре започват консултации с всичките си структури и Националния стачен комитет какви други действия да предприемат, освен насрочения за сряда, 30 ноември, национален уличен протест. По-рано през деня социалният министър също беше насрочил заседания на работните групи за пенсионната реформа, които обаче бяха отложени за понеделник. Едно е ясно - засега тристранен диалог между управляващи, синдикати и работодатели няма. http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Година повече за пенсия от януари, въпреки недоволството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди