изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:39 EEST
Щурмуваха британското посолство в Техеран    
По света

Десетки ирански студенти щурмуваха днес посолския комплекс на Великобритания в Техеран, свалиха британското знаме, изгориха го и издигнаха иранския флаг. Демонстрантите, протестиращи срещу санкциите на Лондон срещу Иран заради спорната му ядрена програма, изпочупили с камъни прозорците и изгорили британски и израелски знамена, показаха кадри, излъчени пряко от националната телевизия, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.



Студентите влезли в сблъсък със силите за борба с безредици и крещели "Смърт на Англия" и "Британското посолство трябва да бъде превзето", хвърляйки коктейли със запалителни течности. Един от иранците дори бил забелязан да се катери по стената, за да открадне портрет на кралица Елизабет II. След като успял, той го размахвал пред останалите.

Няколко десетки полицаи от отряда за борба с безредици успяха да влязат в дипломатическото представителство след около половин час. Те прогониха студентите и обстановката се нормализира един час след началото на атаката.

По-късно обаче демонстранти отново проникнаха в британското посолство въпреки силното полицейско присъствие. Телевизията показа демонстранти да напират към главния вход. Очевидци заявиха, че демонстрантите са започнали да горят документи.

Студенти щурмуваха и втори комплекс на дипломатическото представителство на Великобритания, в северната част на Техеран, на няколко километра от посолството, което е в центъра на иранската столица, предаде агенция Мехр, цитирана от Ройтерс. Намиращите се вътре служители успели да избягат през задния вход.

За момента не е ясно дали има пострадали служители на британското посолство при първото нападение.
Британското министерство на външните работи реагира гневно на двете атаки и поискаха от всичките си граждани в Иран да останат по домовете си и да не афишират присъствието си.
Още вчера британското посолство поиска в комюнике от иранските власти да вземат адекватни мерки за неговата защита.

Напрежението започна, след като преди дни Великобритания, САЩ и Канада наложиха тежки фанансови санкции на Техеран - забраниха на всички свои финансови институции да работят с иранските, включително с централната банка заради доклада на МААЕ, според който Иран прави опити да създаде ядрено оръжие.

В отговор иранският парламент гласува закон, с който ограничи дипломатическите си отношения с Лондон до равнище шарже д'афер. Това означава, че британският посланик трябва да бъде експулсиран от страната до две седмици. Икономическите отношения също ще бъдат сведени до минимум.
Законът бе одобрен и от 12-членния Съвет на пазителите - съставен от шестима духовници и шестима юристи, които отсъждат дали даден нормативен акт отговаря на ислямските норми и конституцията на страната.

По този повод вчера британският външен министър Уилям Хейг предупреди, че ако Иран изпълни намеренията си, Великобритания ще реагира решително и ще се консултира за ответни действия със своите съюзници.
Днес той не коментира нападенията, но изрази очакване и други държави да наложат икономически санкции на Иран.

Иран няма дипломатически отношения със САЩ от около 30 години, след като американското посолство е обсадено, а дипломатически служители държани в плен.
Отношенията на Техеран с Канада пък вече са много ограничени.

Вчера самолетът на иранския външен министър не беше допуснат да мине през унгарското въздушно пространство. От Техеран изразиха възмущение и обявиха, че не приемат обяснението, че причината са "технически проблеми". http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Щурмуваха британското посолство в Техеран | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди