изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:58 EEST
Хиляди протестираха срещу пенсионната реформа    
Общество София. Представители на синдикати и на Парламентарната група на ГЕРБ решават тази вечер какво ще се прави с предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване, което предвиждаше вдигане на пенсионната възраст с една година за всички категории от 1 януари 2012 година. До тази среща се стигна след многохиляден протест на двата синдиката, който блокира центъра на столицата. Синдикатите и ГЕРБ ще трябва да обсъдят също вариантите за намиране на допълнителни пари за пенсионната система, които синдикатите твърдят, че съществуват. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров и президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев внесоха декларация с исканията на протестиращите в Народното събрание и се срещнаха с депутати от групата на ГЕРБ. Чрез протеста, успяха да постигнат отлагане на разглеждането на промените за пенсионната възраст на днешното заседание на бюджетната комисия, където те трябваше да бъдат гласувани. Резултатите от разговорите им трябва да станат ясни късно тази вечер.

 Управляващите заявиха желание за диалог, но според тях, реформата в пенсионната система е без алтернатива. Това включва и вдигането на възрастта за пенсиониране за всички категории, и промени в получаването на инвалидните пенсии. „Ние сме наясно, че държавата се намира в тежка криза, че решенията, които трябва да се вземат, не са леки, но казваме, че тези, които ги вземат, не трябва да ги вземат само срещу интереса на хората. Искаме балансирани решения и споделена отговорност от бизнеса, от държавата и от всички нас” – бе категоричен Пламен Димитров, който излезе да съобщи на протестиращите какво е постигнал протестът им.
Цветен и шумен беше многохиляден митинг – протест, организиран от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа”. Протестът започна в 11,30 часа, когато потеглиха двата лъча на КНСБ и КТ „Подкрепа”, по предварително определен маршрут, и задръстиха движението в центъра на столицата. По обяд те блокираха района около Народното събрание. Два лъча потеглиха от различни места в столицата. КНСБ събра привържениците си около централата на площад „Македония”, а КТ „Подкрепа” – при Националния стадион. С освирквания, скандиране „оставка” и „Дянков – вън” протестиращите еднозначно посочиха финансовия министър и вицепремиер като основен виновник за избухналото социално напрежение. Протестният лъч на КНСБ беше предвождан от чучело с физиономията на финансовия министър Симеон Дянков, както и от плакат – „стената на позора” – със снимките на всички 21 народни представители от Парламентарната група на ГЕРБ, които внесоха поправките в Кодекса за социално осигуряване за пенсионната система и по този начин нарушиха споразумението със синдикатите, според което пенсионната възраст трябваше да се вдига от 2021 година.
Протестиращите напомниха за обещанията, за които са ги излъгали. Различните браншове се оплакаха от все по-ниския си социален статус. На протеста имаше представители на различните синдикални федерации, сред които учители, лекари от Спешната помощ, железничари, миньори, държавни служители, цивилни полицаи.
Пред Министерски съвет бе поискана още веднъж оставката на Симеон Дянков.
Пред Народното събрание протестиращите се заканиха, че многохилядният митинг ще се повтори толкова пъти, колкото е необходимо да се накарат управляващите да си спазват обещанията. Митингът бе закрит около 15.00 часа, когато синдикалните лидери обявиха, че тази вечер започват разговорите им с управляващите.  http://www.focus-news.net
 
 


Сходни връзки

Хиляди протестираха срещу пенсионната реформа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.87 секунди