изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:48 EEST
ПЕДАГОЗИ ОТ ЦДГ "ПЪРВИ ЮНИ" - НА РАБОТНА СРЕЩА В ИСПАНИЯ    
Европейски съюз

    От 13 до 18 ноември екип на ЦДГ “Първи юни“ №17 присъства на  първата  работна среща по международен проект „Финансово образование в училище и детската градина“, която се проведе в град Реус, Испания. Проектът се осъществява по Програма “Учене през целия живот”, секторна програма “Коменски” с финансираща институция Европейската комисия.  Партньори са 10 страни от Европа – Португалия, Гърция, Турция, Италия, Полша, България, Сев. Ирландия, Англия, Естония и Испания.



В екзотичната страна на запад от България директорът  на детската градина Валентина Русева и учителките от група „Мики Маус“ Нора Иванова и група „Детелина“ Радка Ангелова бяха посрещнати в град Реус, който се намира в област Каталуния, разположена в североизточната част на Испания. Там педагозите от страните–партньори гостуваха на основно училище, като се запознаха с материално-техническата му база и организацията на учебно-възпитателния процес с деца от 3 до 11 годишна възраст. Състоя се среща и с родители на децата, които задаваха своите въпроси на педагозите от различните европейски страни, обмениха се опит, идеи, информация. Всяка страна-партньор запозна аудиторията с образователната система в родната си държава и организацията на работа конкретно в детската градина и основното училище. Онова, което впечатли родителската общност, бе добрата целодневна организация при отглеждането на децата от предучилищна възраст в България. В много европейски страни съществува проблем за родителите, които са заети през целия ден, тъй като детската градина работи до обяд или до около 16 часа. Приятно изненадани останаха и от факта, че нашите деца имат организирано хранене 3 пъти на ден и следобеден сън.

Децата в Испания постъпват в І клас на 6 години, като на 4 и 5 годишна възраст в детската градина задължително се учат да пишат думи печатно и ръкописно. Със завършване на VІ клас учениците завършват своето основно образование, а след Х клас и своето средно образование.

В Реус екипът на проекта бе любезно приет и от кмета на града, който разказа за характерните му особености и забележителности и осигури гид, който организира разходка за гостите и посещение на модерния музей на гениалния испански архитект Гауди, който е роден в този град.

На работната среща в училището-домакин бяха  презентирани извършените до момента дейности по проекта, обменени бяха CD-та със снимки от работата по групи и класове,  бяха обсъдени и предстоящите дейности, както и проблеми свързани с осъществяването им.

Работните екипи имаха възможността да посетят и близкия град Тарагона и столицата на Каталуния Барселона. Насладиха се на уникалните архитектурни шедьоври на Гауди, парка на Гьоел, фонтаните на площад „Испания” и „Каталуния” и др. НДТ

 


Сходни връзки

ПЕДАГОЗИ ОТ ЦДГ "ПЪРВИ ЮНИ" - НА РАБОТНА СРЕЩА В ИСПАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди