изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:33 EEST
Руска банка изчисли курсовете на валутите при отказване от еврото    
По света
Центърът за макроикономически изследвания (ЦМИ) към руската Сбербанк са анализирали какви ще бъдат националните валути на страните от еврозоната, ако те се откажат от еврото. За някои резултати от проучването, при което са сравнени реалните курсове в тези страни и техните равностойни значения, съобщи на 2 декември руският вестник „Ведомости”.  Според ЦМИ най-надценената валута е гръцката с 23 процента. Отделена от еврото възстановената драхма би трябвало да се разменя срещу 0,97 долара, срещу сегашните 1,34 в рамките на еврозоната.



С отчитане на чуждите активи, валутите трябва да поевтинеят в Гърция с 19,5 процента, в Португалия с 17,8 и в Испания с 15,5. Сега италианското евро е надценено с 6,1 процента, а ирландското с 9,7 процента.

Обратната ситуация е създадена в Германия и Франция – при тях еврото е недооценено с 5 процента. „Най-евтино” е еврото в Белгия – там то би трябвало да струва 6,8 процента по-скъпо.

Според аналитиците на ЦМИ, единната европейска валута е надценена с 5,5 процента: през октомври при пазарен курс 1,37 долара за евро нейната равновесна цена е съставлявала само 1,22 долара за евро.

В Сбербанк са пресметнали, че курсът на долара е занижен с 10,6 процента. Най-недооценени с 15 процента са шведската крона и британската лира.

Директорът на ЦМИ Ксения Юдаева пояснила, че разчетите им показват преди всичко вероятните мащаби в корекциите на пазарите на валутите, ако еврото бъде отменено. Според нея измененията ще станат преди всичко за сметка на инфлацията в Германия, а не заради дефлацията в Гърция.

Обменния курс $1,4/евро се явява твърде нисък за мощния експорт на Германия. Тя е натрупала профицит в текущата си сметка от 182 милиарда евро, които би могла да размени срещу повече долари при по-висок курс.

Преди три дни швейцарската банка UBS обяви разчетите си, че при отказ на някоя страна от еврото, това ще струва на всеки неин жител по 9,5-11,5 хиляди евро през първата година. През следващите години загубите ще са по 3-4 хиляди евро на човек.

UBS посочи, че при излизането на страните от еврозоната може да последват държавни и корпоративни банкрути, крах на банковия сектор и на системата за международна търговия. http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Руска банка изчисли курсовете на валутите при отказване от еврото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди