изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:36 EET
ПТИЦА ОТ ИЗЧЕЗНАЛ У НАС ВИД ЗАСЯКОХА ОРНИТОЛОЗИ КРАЙ ШАБЛА    
ЕкологияВ района на Езерецкото езеро, част от Шабленския езерен комплекс, е видян мъжки стрепет.Неочакван и много рядък вид птица се е появила в околностите на село Езерец край Шабла. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците, цитирани от iNews.bg.

 

В района на Езерецкото езеро, част от Шабленския езерен комплекс е видян мъжки стрепет. Птицата е била в изорана пшенична нива и е излетяла на запад.

Наблюдението е извършено от Христо Гърдов от Варна, по време на работата му по дейности за намаляване на негативното влияние върху червеногушата гъска от страна на ловците, съобщава още iNews.bg.

Кампанията за информиране и контрол по време на ловния сезон е ключова дейност по проекта на БДЗП "Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска”. Наблюдението е много ценно, тъй като е първото сигурно в района от 2001 г. насам.

Стрепетът е рядък вид и е включен в категория "полузастрашен” на Световния съвет за защита на прородата (IUCN).

У нас е изчезнал като гнездящ вид преди десетилетия. Зимуващата му популация в страната се оценява на едва 0-1 инд. Стрепетът някога се е срещал често в откритите полета в много части на Европа, но интензивното земеделие е довело до изчезването му в 11 европейски страни.

Съществуването на стрепета зависи от екстензивното стопанисване на земеделските земи и оставянето на достатъчно необработваеми площи, пише още iNews.bg. НДТ

 

 


Сходни връзки

ПТИЦА ОТ ИЗЧЕЗНАЛ У НАС ВИД ЗАСЯКОХА ОРНИТОЛОЗИ КРАЙ ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди