изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:26 EEST
ТВОРЕЦ ОТ ДОБРИЧ ПРЕСЪЗДАВА ЗЛОБОДНЕВИЕТО В РИСУНКИ    
Интервюта Николай Бебенов -  млад художник, който подреди своите първи изложби с рисунки, илюстрации и карикатури през тази година

-         Вие сте млад творец, бихте ли се представили на читателите ни!

-         Завършил съм СОУ „Дора Габе” в Добрич през 2001 г. След това започнах да следвам анимационна режисура с преподаватели Доньо Донев и Константин Джидров. Учих в Университета за наука и култура в София, където преподавателите ни бяха от НАТФИЗ. През юни 2007 г. се дипломирах. Реших да остана в София и да си потърся работа там, например в издателство - като илюстратор на книжки. Но, се оказа, че в София е много трудно и никой не пожела да ми подаде ръка. След като видях, че загубих много време в търсене на работа в столицата, прецених, че е време да се върна в Добрич. Срещнах се с г-н Балев, който прегледа мои творби, показващи развитието ми. Той даде идеята за изложба, тъй като за художника именно изложбата е добрият старт. 

 

-         2011 година е много специална за Вас, тъй като успяхте да реализирате първата си самостоятелна изложба. Разкажете повече за нея?

-         Изложбата беше открита на 3 февруари в Художествената галерия в Добрич. В нея бяха включени общо 80 творби - илюстрации, карикатури и рисунки. Присъстваха много от художниците от Добрич. Изложбата беше открита от Цветан Манев, който бе и мой учител в СОУ „Дора Габе”.

 

-         Илюстрациите, които правите, по какви творби са?

-         Илюстрациите са по произведения от българската и световна литература, както и свободни рисунки. От световната литература предпочитанията ми за илюстриране са към „Тримата мускетари” на Александър Дюма. Сред българските творби, които съм илюстрирал, са „Чичовци”, „Българи от старо време”, „Хитър Петър”, „Немили недраги”.

 

-         Какво обичате да претворявате на листа в рисунките си?

-         Творбите ми са скици, ескизи, както и цветни рисунки. Г-н Манев отбеляза при откриването на изложбата, че съм много добър с молива, но по-добре си служа с туша. Сред рисунките има такива, които отразяват български фолклорни празници като Гергьовден, Коледа и др. Има и много рисунки и скици на животни. 

 

-         А на каква тематика са карикатурите Ви?

-         Те са на тема история и политика. В тях е отразено виждането ми за личности от българската и световна история на ХХ век, включително и личности от времето на Втората световна война, от времето след 9 септември 1944 г. Имам карикатури на български политици като Стефан Стамболов, Андрей Ляпчев, княз Фердинанд, цар Борис, Симеон Сакскобургготски, Георги Димитров, Вълко Червенков. В карикатурите ми могат да се видят пречупени през погледа ми личности и събития от политиката. Това са неща, които се случват в ежедневието ни, в забързания ни живот, което още веднъж показва, че съм ученик на Доньо Донев и Константин Джидров. Работата ми и творчеството ми показват, че харесвам Илия Бешков и той е художникът, когото много уважавам и харесвам. Сред личностите на днешния ден, които могат да се открият в карикатурите ми, са лицата от парламента,  от „Пайнер”, Милко Калайджиев, Азис, футболни съпруги, бизнесмени, данъчни. В карикатурите си съм представил некоректни работодатели, момичета от кориците на списанията, плеймейтки. Имам карикатури и на имена от световната политика като Муамар Кадафи, Осама бин Ладен, Джордж Буш и още много политици - не само от България, но и от различни държави по света.

 

-         Първата Ви изложба не остана единствена. Къде другаде представихте творбите си през тази година?

-         Втората ми изложба бе подредена в кафе-клуб „Галерия”, при художничката Велина Христова. При нея интересното беше, че тя бе допълнена от скици на посетители, сред които и някои от известните добрички художници. Забавно бе, че нещата се случваха на живо. На 20 април се откри и третата моя изложба. Тя бе подредена в Народно читалище „Светлина” в Генерал Тошево и бе посветена на Деня на детската книга. В тази връзка бяха представени 30-35 илюстрации и рисунки. Стана така, че откриването се състоя на два пъти. Първите, които видяха изложбата в Генерал Тошево, бяха чужденци, които живеят в общината. По-късно бе открита изложбата и в присъствието на представители на общината и училищата, включително цели класове. Договорът за изложбата в Генерал Тошево предвиждаше тя да продължи до 6 май, но по силата на допълнително споразумение, договорът бе удължен с още една седмица. В книгата за впечатления имаше много добри отзиви, които показват, че жителите на Генерал Тошево са останали много доволни от видяното. По повод 110-ата годишнина от създаването на хор „Добруджански звуци” подарих на хора портрет на Маестро Захари Медникаров с размери 100х70 см, който е рисуван с гваш. Връчих портрета по време на празничния концерт, посветен на юбилея. Четвъртата ми изложба за тази година бе в Каварна. В нея представих илюстрации и карикатури. Откри я Галя Денева, присъстваха Димитър Грозданов и Тодор Балев. Представих същите творби, които по-рано бяха подредени в кафе-клуб „Галерия”. Те включваха илюстрации, рисунки с туш, акварел, темпера. Очаквам потвърждение за следваща изложба, отново тук - в Добрич.

 


Сходни връзки

ТВОРЕЦ ОТ ДОБРИЧ ПРЕСЪЗДАВА ЗЛОБОДНЕВИЕТО В РИСУНКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди