изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:57 EEST
“Е.ОН” ПРОДАДЕ БИЗНЕСА СИ НА ЧЕХИ    
ИкономикаНа бизнес страниците си в. “Капитал” съобщи, че германската компания “E.ON” е продала българския си бизнес на чешка компания, като колегите се позовават на официалната страница на немската фирма. Официалната информация е, че “E.ON” е подписала споразумение с чешката Energo-Pro за продажба на 100 % от собствеността си в “E.ON Bulgaria”.

В официалния сайт на българското подразделение на дружеството е видно, че в началото на 2005 г. “Е.ОН България” ЕАД става собственик на 67 % от "Електроразпределение - Варна" АД и "Електроразпределение - Горна Оряховица" АД. През януари 2006 г. компанията преотстъпва 8 % от дяловете си в електроразпределителните дружества (ЕРД) на Европейската банка за възстановяване и развитие, запазвайки мажоритарен дял. В края на 2006 г., в резултат на правното разделяне, ЕРД Горна Оряховица и ЕРД Варна са преобразувани на “Е.ОН България Мрежи” АД и “Е.ОН България Продажби” АД. Правното разделяне позволява на компаниите от групата на “Е.ОН България” реално участие на либерализирания пазар в страната е мотивът на преобразуването.  През 2010 г. “Е.ОН България” доставя 5,3 ТВтч електрическа енергия до 1,1 млн. клиенти в Североизточна България чрез електроразпределителна мрежа с обща дължина от около 42 000 км. “Е.ОН България”  осъществява своята дейност в 9 административни области чрез общо 5 разпределителни обслужващи центъра и постоянно развива услугите, които предлага на своите клиенти, в стремежа си да им предостави ефективно обслужване на европейско ниво и качество на снабдяването с електрическа енергия.

Преди една година компанията обяви, че сменя глобалната си стратегия и ще излезе от неконкурентните пазари на Стария континент, а ще навлезе в тези с голям потенциал за растеж като Южна Америка и Русия.  Планът тогава беше да се съберат 15 млрд. евро до края на 2013 г. от разпродажба на активи. От съобщението на “E.ON” се разбира, че към момента са набрани 9 млрд. евро по тази програма. През последните години нетната печалба на “Е.ОН България” непрекъснато спада - от 35 млн. лв. през 2008 година до 500 000 хиляди през изтеклата 2010 г.

Новият собственик на ЕРП-тата в Североизточна България - “ЕНЕРГО-ПРО България” ЕАД е най-големият частен производител на електричество чрез водноелектрически централи (ВЕЦ) в България, съобщава самата компания на корпоративния си сайт. “С обща инсталирана мощност от 103 МВ и средна годишна продукция от 255,000 МВтч ние сме също така най-голямата компания за производство на възобновяема енергия в страната” – пише дружеството.

ЕНЕРГО-ПРО България ЕАД е основана през 2000 г. в резултат на политика на международно развитие на компанията-майка ЕНЕРГО-ПРО а.с. Понастоящем фирмата притежава и експлоатира осем водноелектрически централи (ВЕЦ), обединени в три каскади - Каскада „Санданска Бистрица”, Каскада „Копринка” и Каскада „Петрохан”. НДТ

 


Сходни връзки

“Е.ОН” ПРОДАДЕ БИЗНЕСА СИ НА ЧЕХИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди