изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:12 EEST
Наши и румънски учени ще следят за цунами на морето    
Новини
Български и румънски учени ще следят за цунами по Черноморското крайбрежие предвижда проект . Според специалистите осност от цунами има, но хората не трябва да се плашат, а да се вслушват в съветите на специалистите. В Шабла, Калиакра, Каварна и Балчик също ще бъде разположено оборудване, свързано с дейностите по проекта.


Това стана ясно на пресконференция по повод представяне на международен проект „Поставяне и изпълнение на основни компоненти на регионална ранно-предупредителна система за морски и гео-опасности на румънско-българската черноморска крайбрежна зона”, предаде "Фокус".

Проектът се изпълнява от български и румънски учени от института ГеоЕкоМар(Букурещ) – водещ партньор, Института по океанология – БАН (Варна), Геологическия институт –БАН (София) и Геофизичния институт (Букурещ). Финансиран е по програма "Трансгранично сътрудничество” на Европейския съюз и общата му стойност е 6 000 000 евро, което го прави един от най-мащабните европейски научни проекти, разработвани в България в момента.

По думи на доц. д-р Орлин Димитров от Института по Океанология проектът е от изключително значение за сигурността на живеещите и пребиваващите по крайбрежието на България и Румъния граждани, за туристическия бизнес, за сградния фонд и инфраструктурата на всички крайбрежни селища и курорти, както и за имиджа на страната по отношение на осигуряването на по-безопасни условия за живот и бизнес.

Стана ясно още, че координационни пунктове във Варна и Констанца ще управляват информация за морски гео-опасности по румънско-българската черноморска крайбрежна зона.
Според специалистите гео-опасностите се генерират от земетресения и от големи морски трусове. В нашия регион - Западното Черноморие, има реална опасност да се появят вълни цунами. Дейностите, които се включват в проекта, са анализ на геоложките данни, поставяне на системата за ранно предупреждаване, изготвяне на база данни за морските и гео-опасности.

Последната задача на проекта е да бъде разпространена събраната информация за резултатите до официалните лица и общностите в района, за да се изготви план за действие. В реално време, чрез основна мрежа ще се изследва и предупреждава за случващото се и за вълни цунами. Мрежата се състои от 5 автоматизирани станции. Три от тях ще бъдат в румънската част, а две пред българското крайбрежие. Те ще бъдат поставяни до 1200 метра морска дълбочина.
Станциите ще събират информация за вълните, която ще бъде управлявана от сушата посредством координационните пунктове. Пет екипа, разделени в различни категории, ще работят по проекта. Те ще обработват информация за водата, която ще отчитат сензори, като движение, налягане, соленост, скорост и температура. Движението на земната кора по крайбрежието ще бъде измервано от втора мрежа.

В Шабла, Калиакра, Каварна и Балчик също ще бъде разположено оборудване, свързано с дейностите по проекта. По думи на доц. Орлин Димитров в българската история има данни само за две разрушителни земетресения около 550 година. След това обаче информация за опасните вълни не се намира. По мнение на специалиста това е така, защото след падането на България по османско владичество много ценни документи са били унищожени.

„Просто не е реално, че е нямало цунами оттогава до днес”, категоричен бе доц. Димитров. Според него опасност от цунами има, но хората не трябва да се плашат, а да се вслушват в съветите на специалистите. 
 
ВСИЧКО НА ТЕМА ЦУНАМИ ВИЖ ТУК
 


Сходни връзки

Наши и румънски учени ще следят за цунами на морето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди