изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:47 EEST
Найденов към Дянков: По-важно е какво казва премиерът    
Политика

Всеки може да казва каквото си иска, за мен е важно какво казва премиерът, коментира земеделският министър Мирослав Найденов думите на вицепремиера Симеон Дянков, че е недоволен от него и от социалния министър Тотю Младенов. В неделя Дянков каза, че двамата от дълго време не отстоявали правилните позиции и даде пример с бившия транспортен министър Александър Цветков, който не направил правилните промени, огънал се и затова бил сменен.



Найденов обаче заяви, че земеделският сектор е "единственият, който бележи ръст, беше отбелязан в доклад на европейската сметна палата като сектор с най-много усвояване на европейски средства. 
По думите му зърнопроизводителите успели да реализират и добри печалби, за сметка на това обаче други сектори отчели загуби. Затова били насочени повече средства към птицевъди, зеленчукопроизводители, говедовъди, картофопроизводители.
Министърът добави, че понеже се говори за документи: "да оставим документите да говорят, а когато цифрите говорят и боговете мълчат".

На въпрос дали оставката му, искана от протестиращите зърнопроизводители, струва неизпълнения към тях ангажимент за 230 млн. лв. в бюджета за 2012 г., Найденов обясни, че е важно колко струва на обществото и какво би струвало, "ако подадем на този натиск в момента". Те може да поискат оставката и на цялото правителство, ние живеем в реална демокрация, обясни министърът пред Нова телевизия, цитиран от в. "Дневник".

"Диалогът не е прекъсван, извървяхме целия път на проектобюджета. Всички искаме повече, но това са реалните възможности на бюджета", каза още Найденов по повод протестите на фермерите в София.
Той обясни, че единствените, които ще получат по-малко като сума, са зърнопроизводителите, защото в последните 2 години и поради добрата реколта, и поради структурирането на бюджета, този сектор се стабилизира, предаде БГНЕС.

Не сме ги излъгали, те знаят колко трудно стигнахме до параметрите на тази финансова рамка, смята той.
"И министър Дянков им каза, че ние подписваме това, но това не е практика, трябва да мине гласуването на бюджета, не може преди бюджета да разписваме средства. Бюджетът се гласува в НС, преди това има процедури, смятате ли, че аз и министър Дянков можем да изземем правомощията на парламента", обясни Найденов.

На въпрос за това кой взема лъвския пай от зърнопроизводителите, той отговори, че публично няма право да изнася лични данни за това.
По думите му в София има само 170 машини, което е "нормално за европейска столица, а нещата се представят сякаш да дошли марсианци".
Според него има шепа хора, които получават милиони, някои от тях десетки милиони, и те в момента стояли някъде на топло.

"Но искам да кажа на зърнопроизводителите, че когато защитават интересите на всички, те включват и тази шепа хора към всички. Не мога да коментирам кой какво е спонсорирал, смятате ли, че спонсор на ГЕРБ ще организира протестните действия срещу ГЕРБ, няма логика", подчерта Найденов.

Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите заяви, че протестиращите фермери са се настанявали снощи до късно в столицата.
"Полицията им създаде проблеми на входа на София отново се правиха проверки при положение, че на изходните пунктове преди да тръгнат вече им бяха направени проверки. Пускаха се на групи по 30 машини, което създаде доста разтакаване. Протестиращите, които живеят по-наблизо се прибраха и ще се върнат по обяд. Всеки си е намерил къде да поспи. Днес сме отново тук, за да защитим това, че в страната ни трябва да има ред, правила, предвидимост, устойчивост", категоричен е Вукодинов.

Той каза, че след като не може да се компенсира липсата на 230 млн. в бюджета, всички, които са си положили подписите, трябва отговорно да си понесат съдбата.

"Не сме се оттеглили от искането си за двете оставки (бел.ред. – оставките на финансовия министър и на земеделския министър). Ако намерят начин да се изпълняват всички подписани споразумения, ние няма да им искаме оставките, а премиерът ще си реши за оставките", подчерта Вукодинов. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Найденов към Дянков: По-важно е какво казва премиерът | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди