изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:53 EEST
Добричкият окръжен съд наложи глоба на бизнесмен, ползвал неправомерно данък добавена стойност    
Ред и сигурност

Добричкият окръжен съд призна за виновен 53-годишния Балчо Ат. Б. за това, че през месец април 2007 г. в Добрич, в качеството си на управител на „Оазис 59” ООД, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери – 65 080,49 лв. като използвал документи с невярно съдържание при водене на счетоводството и при представяне на информация пред органа по приходите ТД на НАП – Добрич.



Съдебният състав освободи Балчо Б. от наказателна отговорност и му наложи глоба в размер на 1500 лв.

Делото бе приключено по този ред, след като подсъдимият плати всички дължими на държавния бюджет суми – главница и лихви. Това означава, че деянието, за което предварително му бе повдигнато обвинение, се преквалифицира в по-леко по чл. 255, ал. 4 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба. Когато предвиденото наказание е до 3 години лишаване от свобода и деянието е било извършено умишлено, законът задължава съда да приложи при определяне на окончателното наказание чл. 78А от Наказателния кодекс – освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Изискването е, подсъдимият да не е осъждан, да не е бил освобождаван от наказателна отговорност, да има много добри характеристични данни и срещу него да не се водят други наказателни производства. Предвид тези обстоятелства прокурорът по делото поиска Балчо Б. да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание – глоба.

Окръжен съд – Добрич, взе предвид че са изпълнени всички условия заналагане на административно наказание, факта, че са възстановени причинените на държавата вреди, както и доброто процесуално поведение на Балчо Б. - при ход на делото той призна всички факти и обстоятелства по обвинителния акт, даде съгласие да не се събират доказателства в съдебното следствие и делото да протече като съкратено съдебно следствие.

Тъй като Балчо Б. е внесъл в държавния бюджет дължимата на НАП сума и лихвите по нея, Приходната агенция оттегли гражданския си иск срещу него, а съдът прекрати производството в тази му част.

По делото е установено, че с два ревизионни акта по данъчна ревизия на „Оазис 59”” ООД, е констатирано, че през 2007 г. дружеството е осчетоводило фактури за покупки на стоки и услуги от две фирми от София. Тези фактури удостоверявали строително-монтажни работи, извършени в хотел в Балчик. Те били декларирани по надлежния ред в съответната месечна декларация по ЗДДС и в дневника за покупки към нея.

Софийските фирми не са извършили ремонтните дейности в хотелския комплекс, но чрез предоставяне на счетоводни документи от тях, „Оазис 59” ООД е получило данъчно предимство, от което е придобило право на неследващ се данъчен кредит. Осчетоводяването е  ставало с документи, подписани от безимотни лица от цигански произход. По този начин фирмата е декларирала пред ТД на НАП фиктивни сделки.

Балчо Б. има висше образование, женен е, неосъждан, работи като управител на фирма.

06.12.2011 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд   

 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд наложи глоба на бизнесмен, ползвал неправомерно данък добавена стойност | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Добричкият окръжен съд наложи глоба на бизнесмен, ползвал неправомерно данък добавена стойност
Автор: Anonymous да 2011-12-06 @ 15:44 EET

Балчев пак извади късмет ще се отърве само с глобата. Ще остане не наказан за подлостта , арогантността си .Трябваше още преди  10 години да влезе в затвора, когато беше колбасар

 

Добричкият окръжен съд наложи глоба на бизнесмен, ползвал неправомерно данък добавена стойност
Автор: Anonymous да 2011-12-07 @ 09:09 EET
МОШЕНИК, ПАРАЗИТ!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди