изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:25 EEST
6 интересни факта за сънищата    
Любопитно Какво точно представляват сънищата и защо ни се случват? Дали това е чиста неврология това, което ни казват няма никакъв смисъл, или могат да бъдат ключ към нещо много по-дълбоко и важно? Независимо дали вярвате в сънищата или ги смятате просто за електирчески импулси, не трябва да ги игнорирате. Сега ви предлагаме да научите още 6 интересни факта за тях. Много неща могат да ви се изяснят...

Ние правим своите сънища пророчески

Ако сънувате че печелите от лотарията или претърпявате инцидент, трябва ли да се подготвите за такова събитие? Ако отговорът ви е „да", то далеч не сте единствени. Мащабно изследване, проведено през 2009 г. и публикувано в Journal of Personality and Social Psychology твърди, че ние не само зареждаме своите сънища с богата база данни от реалността, но и преценяваме сънищата, които отговарят на собствените ни възприятия като имащи по-голям смисъл от онези, които са в разрез с тях.

В друго изследване, проведено със 182 доброволци в Бостън, на групата били предоставени като вероятни 4 сценария, които биха могли да се случат в нощта преди насрочен полет: обявяване на национална тревога, спохождането на мисли за евентуална катастрофа, появата на действителна катастрофа на друг самолет или сън, който предрича катастрофа. Резултатите показали, че хората масово потвърдили, че ще променят плановете си за пътуване при сценария, в който са сънували катастрофа.

В трето изследване пък група мъже и жени били помолени да си спомнят сън от миналото, в който са сънували някого, когото познават. Резултатите показали, че сънищата, включващи хора, които доброволците харесвали били класифицирани като „важни" и „пророчески". Онези, в които героите били хора, които доброволците познавали, но не харесвали пък били посочени като „несъществени".

Сънищата с насилие може да са предупреждение за болест

Нормално е понякога да сънуваме ситуации, изпълнени с напрежение. Може би сте чували, че често кошмарите ни имат пречистващо действие и се случват, за да ни помогнат да се отървем от някакъв натрупан стрес. Но често повтарящите се сънища, изпълнени с насилие, кръв, бой и писъци могат да бъдат ранна индикация за някакво мозъчно увреждане или болест, като болестта на Паркинсон или деменция. Направени изследвания твърдят, че понякога сънищата „хващат" тези неврологични заболявания много преди самия пациент или лекарите.

Нощните птици сънуват повече кошмари

Будуването посред нощ си има своите фенове и своите добри страни, доколкото сте способни на другия ден на изключите алармата и това да не повлияе на ежедневните ви задачи. Сънищата обаче определено не са предимство. Наскоро направено изследване показва, че нощните птици имат много повече кошмари от хората, които обичат да си лягат рано.

Изследването обхванало 264 университетски студенти, които трябвало да посочат честотата на кошмарите си в скала от 1 до 4. Средностатистическият резултат на тези, които си лягали късно бил 2.10, докато на ранобудниците – 1.23.

Учените не са много сигурни какво точно причинява тази зависимост, но предполагат, че това явление е свързано с хормона кортизол, които се активизирал сутрин, когато човек би трябвало да стане. Ако обаче по това време той е дълбоко заспал, отделянето на хормона причинява стрес и кошмари.

Сънищата могат да решават проблеми

Учените са се опитвали да разберат защо някои хора са получавали отговор на въпросите, които са ги вълнували насън от векове. Това явление е факт и историята знае много случаи при които велики учени са достигали до своите гениални прозрения по време на сън. Направено в САЩ изследване през 2010 година се опитва да даде един възможен отговор на това чудно качество на нашите съновидения. То обяснява дарбата им с факта, че те често са алогични, визуални и „изчистени" от нормалните, ежедневни предразсъдъци, което ги прави могъщ инструмент за по-перспективно и мащабно мислене. Общо взето, насън ние сме освободени от собствените си предрасъдъци и всъщност преставаме да бъдем коне с капаци. С други думи, започваме да гледаме „извън кутията", в която сами се поставяме и решението идва.

Мъжете сънуват секс, а жените - кошмари

Това едва ли ще изненада някого, но мъжете доказано имат повече еротични сънища от дамите. Вторите пък имали повече кошмари. Направено през 2009 година изследване заключава, че господата отдават много по-голямо внимание на сексуалния аспект на нещата, съответно тази тема присъства много по-наситено в тяхното подсъзнание. Жените пък, като едни емоционални създания, по-често сънували своите вътрешни страхове. Според изследователите, дамските кошмари се делели на три големи групи: сънища, изпълнени със заплахи за живота (преследване, апокалипсиси, чудовища); сънища, свързани с със загуба на любими хора и сънища, които предизвикват объркване. Това ни се струва доста логично, след статията „Тя си мисли/ той си мисли", не мислите ли?

И още, ако били запитани, жените най-често описвали като „най-значимия си сън" някакъв кошмар, докато мъжете посочвали изпълнен с еротични преживявания.

Кошмарите са лечебни

И след всичко, което казахме дотук се оказва, че ако сте жена, която стои до късно, то абонаментът ви за хорър канала е просто гарантиран. Дори и да е така, не се притеснявайте. Както споменахме по-горе, кошмарите всъщност са хубаво нещо – те ни лекуват от натрупания стрес и страхове, чрез материализирането им подсъзнателно. От една страна, това е чиста химия – когато сънуваме страшни сънища, ние отделяме по-високи нива на норепинефрин - друг хормон на стреса.

След като се събудим, ние така да се каже сме изразходвали запасите и нивата му в организма ни рязко спадат, което ни кара да се чувстваме спокойни и изпълнени с увереност, че ще се справим. От психологическа гледна точка пък, често няма по-добър начин да се пребориш с проблема, от това да застанеш лице в лице с него – а сънищата правят точно това...

http://www.tialoto.bg

Купувате книга насън - значи мислите за секс-тройка

Вярвания за скъпоценните камъни

Сексът по време на бременност не е вреден

Влияят ли биоритмите на любовта и секса?

Сънища за секс

За жените и съня

Видения и сънища предсказват събития

Кой тип жени трябва да избягвате

От гушкането без секс мъжете ни затъпяват

Как да си кучка, но не прекалено

 


Сходни връзки

6 интересни факта за сънищата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди