изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:55 EEST
ИЛИЯ ЛУКОВ С НОВ АЛБУМ - "ЗОВ ЗА БЪЛГАРИЯ"    
Култура “Зов за България” е заглавието на новия солов албум на народния певец Илия Луков. Записът включва 16 песни, създадени с много обич към българското и целящи да възродят родолюбието на българина. Албумът провокира патриотичното ни чувство с народни и авторски песни, които носят послания от миналото, съхранили се през вековете и отекващи със своята сила в настоящето.

Едноименната композиция „Зов за България“ е написана от Петър Бурлак – Вълканов, който е потомък на българите, избягали преди два века от нашите земи и намерили убежище в степите на Боджак (днешните Молдова и Украйна).  В албума е включена и песента „Бор садила мома Евгения“, която грабва вниманието на слушателя с широката мелодия и с великолепния език на текста, запазени в репертоара на българите от Охрид. Албумът „Зов за България” е изпълнен от въздействащия глас на Илия Луков, възпяващ важни етапи от миналото на България.

„В историческите песни са вплетени онези моменти, които събуждат търсещия и свободолюбив дух. Пресъздават се картини от миналото, които трябва да помним, и герои, които трябва да „тачим”, споделя самият Илия Луков. А по думите на фолклориста и писател Елена Огнянова познатите народни песни в „Зов за България” са „живи, ритмични, завладяващи и обединяващи хората с българско съзнание, където и да се намират по света”.

„Българинът е пеел, пее и ще пее независимо дали му е трудно или лесно, дали страда или празнува”, споделя Илия Луков и допълва: „Песента е онази невидима сила, която отваря душата, повежда духа към високото, пречиства сетивата, зарежда с емоции и преживявания. С магията на хороводните ритми, усещаме обединителната енергия на танца – „ръка за ръка, рамо до рамо, в единна стъпка” – това ни прави непобедими и ни съхранява като нация.”

„Зов за България” е нов диск с народни песни, всяка от които приканва към чистото родолюбие и възраждане на патриотизма във всеки един от нас. Искреното послание, което носи този албум, е вплетено и в емоционалните думи на Илия Луков: „Да се обърнем към корена си и да предизвикаме онзи вътрешен зов за България, който да събуди гордостта ни!”  

 

Албумът „Зов За България” на Илия Луков е в музикалните магазини от Орфей Мюзик и с медийното съдействие на БНР. НДТ

 


Сходни връзки

ИЛИЯ ЛУКОВ С НОВ АЛБУМ - "ЗОВ ЗА БЪЛГАРИЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди