изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:56 EEST
Прието: Минималната пенсия се увеличава с 9 лв.    
Парламент

Пенсиите няма да се осъвременяват през 2012 г. Само минималната пенсия се увеличава с 9 лв. от 1 юни догодина и ще бъде 145 лв. на месец, вместо досегашните 136 лв., гласуваха народните представители. Промяната засяга 700 хил. пенсионери. Mаксималната пенсия запазва тавана си от 700 лв.  Депутатите гласуваха текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 г., но заседанието на парламента беше прекъснато малко след полунощ заради липса на кворум



При поименната проверка в залата бяха 112 народни представители, при изискуеми по правилник 121. Това бе второто поименно преброяване за това заседание, продължило повече от 15 часа.

Към 22,30 ч. поименна проверка поиска Йордан Цонев от ДПС, но тогава в залата имаше 123 депутати и работата на парламента продължи.

Преди закриването на заседанието парламентът реши размерът на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете за 2012 г. да е 240 лв. Според опозицията паричното обезщетение се обвързва реално с линията на бедността - 236 лв.

Отхвърлени бяха предложения на депутати от Коалиция за България, ДПС и независимият депутат Георги Терзийски сумата да е обвързана с минималната работна заплата.

Запазва се размерът на максималния осигурителен доход от 2 000 лв. Минималният дневен размер на обезщетението при безработица също се запазва на 7,20 лева.

В продължилото до среднощ заседание депутатите обаче не успяха да гласуват за постепенното увеличение на възрастта за пенсиониране. Предлаганите промени предвиждат от 31 декември възрастта за пенсия да се увеличава с всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

Увеличава се необходимият осигурителен стаж за трета категория труд - съответно за мъжете 37 години и 4 месеца, а за жените - 34 години и 4 месеца през 2012 г.

Общият осигурителен стаж за служещите в системите на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Национална сигурност" и по други специални закони ще се вдигне от 25 на 27 години. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Прието: Минималната пенсия се увеличава с 9 лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди