изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:19 EEST
Камерън плаши с вето, Саркози - с експлозия на ЕС    
Европейски съюзЕвропейските лидери, много от които са събрани в Марсилия за конгреса на Европейската народна партия, обявиха позициите си преди срещата им за еврото, която се открива тази вечер. Британският премиер Дейвид Камерън заяви днес, че няма да прояви "никакво колебание" да наложи вето върху промяна в договорите за Европейския съюз с цел решаване на дълговата криза, в случай че това няма да защищава интересите на Великобритания, предаде Ройтерс.

 Камерън направи това изявление в Лондон, преди да отпътува за Брюксел за срещата на върха на ЕС. "Ще направя всичко по силите си за Великобритания и се надявам, че ако постигнем добро споразумение, това ще бъде добре за Великобритания. Но ако не можем да постигнем каквото искам, няма да имам никакво колебание да наложа вето", каза пред "Скай нюз" консерваторът Камерън, който е под натиска на съпартийците си евроскептици.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ще бъдат нужни години за разрешаването на кризата в еврозоната. Меркел отправи предупреждението по време на конференция на европейските дясноцентристки лидери във френския град Марсилия, предаде Би Би Си. В същото време германският канцлер обеща, че ще бъде намерено решение по време на започващата тази вечер среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС.

По-рано френският президент Никола Саркози предупреди, че никога рискът за „дезинтеграцията” на Европа не е бил толкова голям. Той заяви, че че европейците разполагат само с няколко седмици, за да вземат решенията, необходими за излизане от кризата. "Никога Европа не е била толкова необходима, никога тя не е била в такава опасност. Никога толкова много страни не са искали да се присъединят към Европа, никога рискът от експлозия на Европа не е бил толкова голям", подчерта президентът в реч в Марсилия няколко часа преди началото на съдбоносната европейска среща на върха в Брюксел, съобщи БГНЕС.
Според него европейците разполагат само с няколко седмици, за да вземат решения, "втори шанс няма да има". Европейците трябва още утре в Брюксел да се споразумеят за реформиране на управлението на икономиката, продължи Саркози. "Решението трябва да бъде взето незабавно. Колкото повече се бавим във вземането на това решение, толкова по-скъпо и по-неефикасно ще е то... Ако утре не се споразумеем, втори шанс няма да имаме" подчерта френският президент пред конгреса на Европейската народна партия в Марсилия.
За експлозия в Еврозоната сутринта се изказа и министърът по европейските въпроси Жан Леонети.

Да се стимулират държавите, които спазват бюджетен дефицит 3%, поиска българският премиер Бойко Борисов, преди срещата на лидерите в рамките на конгреса на ЕНП, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Той подкрепи въвеждането на „златното правило”. В подобни моменти не трябва да се подвеждаме по популизма на социалистите и техните идеи да изхарчим парите и после другите да ги изкарват, каза премиерът.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че Букурещ не може да приеме в ЕС да има две категории страни-членки, цитира го Фокус.
„Всяко решение за еврозоната ще се отрази на живота на румънските граждани”, каза Бъсеску по време на конференция в Марсилия.
По този начин той повтори думите на полския премиер Доналд Туск, който посочи, че Полша не подкрепя възможността за „Европа на няколко скорости”. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Камерън плаши с вето, Саркози - с експлозия на ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди