изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:43 EEST
Пълно лунно затъмнение днес, следващото - през 2014 г.    
Любопитно

   Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава днес от 14,06 ч. по Гринуич в продължение на близо един час в Азия, Австралия и части от Северна Америка, Източна Европа и Скандинавия при ясно небе. Цялото затъмнение, включително отделните му фази, "ще могат да се наблюдават от Азия до Австралия", заяви американският астроном Фред Еспанак. В западната част на Северна Америка ще може да се наблюдава значителна част от затъмнението преди луната да залезе, предаде БГНЕС.



"В Европа и Африка наблюдаващите ще пропуснат първите фази на затъмнението, които ще протекат преди появата на Луната", уточни НАСА на страницата си в интернет. Цялото лунно затъмнение ще може да се наблюдава само в крайните части на африканския континент, в Африканския рог и по бреговете на река Меконг.

Лунно затъмнение може да се случи само във фаза на пълнолуние.

Днес "северната половина на Луната ще изглежда по-тъмна, отколкото южната половина, защото ще се намира в по-дълбока сянка", отбеляза Фрес Еспанак.

Луната ще започне да влиза в сянката на Земята в 12,45 ч. по Гринуич. Тази сянка, чиито очертания ще могат ясно да се виждат с просто око, ще продължи да залива лунния диск, докато го покрие напълно от 14,06 ч. до 14,57 ч. по Гринуич. След това затъмнението отново ще е частично до 16,18 ч. по Гринуич.

Тази година бяха регистрирани четири частични слънчеви затъмнения и две пълни лунни затъмнения, сред които и това на 10 декември. Тази комбинация е рядка и ще се случи само шест пъти през 21-ви век.

Следващото пълно лунно затъмнение ще се наблюдава на 15 април 2014 г.  http://dnes.dir.bg

Вълноломът - наблюдателница за затъмнението
9 декември 2011 /
От вълнолома варненци ще могат да наблюдават пълното лунно затъмнение на 10 декември.
Още от 16 часа там ще отидат учениците от школите към варненската обсерватория, за да разположат апаратурата, разказа директорката Свежина Димитрова, цитирана от "Народно събрание".

В 16,40 ч. в събота Луната ще изгрее в затъмнение и присъстващите ще могат да видят финалната фаза на явлението, ако облаци не са покрили небето. Всички желаещи могат да присъстват, стига да има ясна видимост, съобщават астрономите.
Очертава се най-ясно да е времето в Североизточна България. Началото на пълното затъмнение е в 16,06 часа, но тогава Луната ще е още под хоризонта за България.

В Шумен тя ще е видна около 16,34 часа, в София - в 16,51 ч., а краят на пълната фаза ще бъде в 16,57 ч.
Заради здрача скритата част на небесното тяло няма да се вижда в обичайното за през нощта червено или кафеникаво, а ще сивее.
Иначе затъмнението ще се наблюдава изцяло от Азия, Австралия и Аляска. Слънцето, Земята и Луната ще се подредят в права линия и нашата планета ще засенчва Луната.
Явлението е второ за годината след това на 15 юни.

Наблюдателите трябва да изберат място с открит нисък хоризонт в посока изток, съветват физиците. Следващото такова затъмнение, което ще може да се наблюдава от нашата страна, е на 28 ноември 2012 г.

Варненци ще се радват скоро и на метеорния поток Джеминиди, чийто пик е на 15 декември. Тогава при добра видимост дори с просто око ще могат да се засекат до 110 метеора на час, т.нар. падащи звезди. Местните астрономи ще се порадват на гледката от Аврен, съобщиха още от обсерваторията.

Пълно лунно затъмнение

Оставаме без Луна на 15 юни

Ще наблюдаваме Супер Луна в събота

През 2011 година ще има четири слънчеви и две лунни затъмнения

Продължава пълно лунно затъмнение, за първи път от 456 години съвпада със зимното слънцестоене

Рядко лунно затъмнение на 21 декември

На 21 февруари ще наблюдаваме пълно лунно затъмнение

Пълно лунно затъмнение ще могат да наблюдават европейците през почивните дни

ЛУННО ЗАТЪМНЕНИЕ В НОЩТА СРЕЩУ 5 МАЙ

 


Сходни връзки

Пълно лунно затъмнение днес, следващото - през 2014 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди