изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:30 EEST
Бунтове в Русия заради изборите    
По светаВ Москва започва най-масовият протест срещу фалшифицирането на резултатите от изборите. Цялата страна е обхваната от вълнения.
В най-малко 15 големи града на Руската федерация пората излязоха на улицата, съобщават информационните агенции. Първи излязоха на протест във Владивосток. Около 1000 души се събраха в центъра на града на протестен митинг срещу резултатите от изборите за руски парламент, състояли се миналата неделя, предаде ИТАР-ТАСС.


Демонстрантите призоваха да се обявят за невалидни резултатите от изборите за Държавната дума, както и от гласуванията за местни органи на властта и да се образува производство заради фалшификацията на двата вота. Протестът протече мирно, около 20 полицаи го охраняваха. След два часа демонстрантите се разотидоха, предаде БТА.

В град Перм, в Сибир, полицията арестувала 15 демонстранти, още 30 били задържани в град Хабаровск в руския Далечен изток. Арестите били по обвинения в участие в неразрешени демонстрации, посочва Асошиейтед прес.

В Москва протестите бяха разрешени от общината. Но министерството на образованието обяви, че събота е извънреден учебен ден за всички ученици от 9 до 11 клас. За сборно място е определен площад "Балатная", на около половин час път пеша от Площада на революцията в центъра на града. Според даденото от кметството разрешение в протестите не могат да участват повече от 30 хиляди души. По данни на московската полиция на площад "Балатная", където вече започна митинг под надслов "За честни избори" към обяд е имало около 20 хиляди души, а на Площада на революцията - около 200. На площада на революцията започна несанкциониран митинг, на който говори един от лидерите на руската опозиция, Едуард Лимонов. Според ИТАР-ТАСС поне хиляда от присъстващите на протестите са представители на средствата за информация.

Мобилната връзка в района на протестите е нестабилна, според властите - заради претовареността й. В районите на протестите се забелязва засилено полицейско присъствие. Московското управление на полицията още вчера обяви, че груповото придвижване към площад "Болотная" може да става само по тротоарите и че всеки опит да бъде блокирано движението на автомобили ще бъде третиран като нарушение на обществения ред. Официално бе разпространено предупреждение, че Лужковият мост близо до площад "Балатная" може да се срути от струпалите се хора и затова ще бъдат предприети действия мостът да бъде разчистен от хора.

  Хората днес протестират и срещу 12-годишното управление на Владимир Путин на фона на засилващите се признаци за нарастващо недоволство от изборите, спечелени от неговата партия "Единна Русия", предаде АФП.

Междувременно официалните резултати потвърдиха победа за партията на Владимир Путин. Държавният вестник на Русия публикува официалните резултати от изборите. Управляващата "Единна Русия" е получила 49,32% от гласовете. Така тя ще разполага с абсолютно мнозинство от 238 гласа в 450-местната долна камара на парламента. Комунистическата партия ще има 92 депутати, Справедлива Русия – 64, а Либералдемократическата партия – 56 депутати в Държавната дума. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Бунтове в Русия заради изборите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди