изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:59 EEST
ДОБРИЧ КАЗА "НЕ" НА ШИСТОВИЯ ГАЗ. КОЙ ЩЕ ГО ЧУЕ, ЕДИН ГОСПОД ЗНАЕ    
Екология

С Декларация до президент, премиер и председателя на НС се иска забрана на технологията "хидравличен удар"

PN 150-11 PN 149-11 PN 151-11 



С протестно шествие, преминало в събота по централната част на града Добрич каза своето "НЕ" на шистовия газ. Добричлии се събраха пред храм "Св. Георги", откъдето потеглиха по централната част на града, скандирайки лозунги за чиста природа, опазване водата и земята на Добруджа. Млади жени искат и настояват да опазим природата на родния ни край, за да расте идното поколение здраво.  Млади и стари призоваваха минувачи да се присъединят към тях с мотото "Заедно сме силни", за да бъде чут гласът на хората от Добруджа - най-плодородния край на страната, който управляващите искат да превърнат в пустиня, като допускат отравяне на почвите, водата и въздуха.

Пепа Ангелова алармира, че ако се стигне до подписване на договор, то върху една трета от територията на България ще бъдат поставени 28 хиляди сонди, което тя определи като безумие. “Преди 2 години протестирахме срещу ГМО, сега срещу шистов газ, а се задават и въглеродните диоксиди. Може би не напразно страната ни беше изобразена в Европа като тоалетна. Не сме съгласни да се отрови почвата. Никой не си дава сметка, че почвите тук са песъчливи и само 1 взрив е достатъчен, за да загубим подземното езеро, от което Добруджа пие вода” – каза Ангелова. Деньо Павлов призовава за създаване на национална програма с ясни български приоритети, които са биоземеделие, туризъм и чиста околна среда.

 

PN 152-11 Млади и стари с лозунги и плакати преминаха по пешеходната част на центъра, като пред хотел “България” символично разрушиха макет на сонда. Протестното шествие продължи до кметството, където бе прочетена и Протестна декларация, адресирана до президента, премиера и председателя на НС. Чрез нея добричлии заявяват, че категорично се противопоставят срещу 6 решения на Министерски съвет, касаещи разрешения за проучване и добив на нефт и газ на различни фирми, като на първо място е “Шеврон”. Протестиращите категорично се противопоставят срещу технологията “хидравличен удар” и поставят 4 искания – за незабавно налагане на мораториум върху тази технология, спиране на всички открити процедури за проучване и добив на природен газ и прекратяване на концесиите на компании, които биха ползвали “хидравличен удар”. Добруджанци настояват още за публичност на работата и технологията на всяка една фирма, и приемане до 31.1.2012 г. от НС на закон, забраняващ използването на “хидравличен удар” на територията на цялата страна. Накрая протестното шествие завърши с кръшно българско хоро на площад “Демокрация”.

Темата за шистовия газ бе основна за работната среща на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, която се проведе във Варна в събота. В нея участие взе областният управител на Добрич Желязко Желязков, заедно с двамата си заместници. Покана за участие бе отправена и до областните управители на Разград, Силистра и Шумен. НДТ

 

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 

 


Сходни връзки

ДОБРИЧ КАЗА "НЕ" НА ШИСТОВИЯ ГАЗ. КОЙ ЩЕ ГО ЧУЕ, ЕДИН ГОСПОД ЗНАЕ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДОБРИЧ КАЗА "НЕ" НА ШИСТОВИЯ ГАЗ. КОЙ ЩЕ ГО ЧУЕ, ЕДИН ГОСПОД ЗНАЕ
Автор: Anonymous да 2012-01-05 @ 11:10 EET

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди