изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:12 EET
Данък бюрокрация - 2.7 млрд. лева годишно    
ИкономикаПо 313 милиона лева годишно ще може да спестява бизнесът от 2014 г. в резултат на ново намаляване на административната тежест. Това беше посочено на конференция, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, предаде БТА.


Това е вторият етап от работата по намаляването на административната тежест. Данните са установени при прегледа на 20 закона, 239 подзаконови нормативни актове към тях и 193 свързани актове от европейското законодателство. При първия етап беше приет национален план, според който тежестта трябва да бъде съкратена с 20 на сто до края на 2012 година.

Бюрокрацията изисква от бизнеса 918 задължения за представяне на информация, които му струват 2,7 млрд. лева. Най-много тези задължения са по данъчните закони - Закона за ДДС - 36 на сто от всички задължения за информиране, Кодекса за социално осигуряване - 22 на сто, Закона за корпоративното подоходно облагане - 16 на сто, Данъчноосигурителния процесуален кодекс - 10 на сто.

Според анализа на министерството най-скъпи за бизнеса са изискванията в Кодекса за социално осигуряване. Например ежемесечното подаване на декларация за внесени осигуровки пред НАП струва 37,7 млн. лв. на година. Предлага се това изискване да отпадне, пише и в. "Труд".

При прегледа са направени 302 предложения за намаляване на административната тежест. Най-много от предложените мерки са свързани с промени в Закона за управление на отпадъците - 85, Закона за енергетиката - 66, Закона за чистотата на атмосферния въздух - 27, Кодекса за социално осигуряване - 22.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Данък бюрокрация - 2.7 млрд. лева годишно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди