изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 21:37 EEST
СЪДЪТ ПОПУЛЯРИЗИРА МЕДИАЦИЯТА    
Ред и сигурностМедиацията като възможност за ускорено решаване на спорове ще бъде популяризирана от Окръжния съд в Добрич, съобщиха оттам. Той ще предостави информация за работещите в града медиатори на потребителите на съдебни услуги и на институциите, чиито клиенти могат да ползват този способ.

Този ангажимент е поет от ръководството на съда на среща с четирима медиатори – адвокатите Диана Далакманска и Мариана Василева, Жанета Николова – главен експерт в Дирекция „Социално подпомагане” и Даринка Дойчева – икономист.

Данни за медиаторите ще бъдат изнесени на информационно табло на съда. Предвижда се през следващата година председателят на Окръжния съд Енчо Енчев да организира среща на медиаторите с ръководители на институции. Целта е те да насочват своите клиенти към решаване на гражданските и търговски спорове чрез медиация, вместо по съдебен път. На срещата ще бъдат поканени и организации, които защитават правата на детето, както и бизнесструктури.

 „С медиация може да се постигне всичко, стига хората да са интелигентни и да разберат, че не съдът определя правилата, а те самите”, е посочила по време на срещата адвокат Диана Далакманска. Тя счита, че със средствата на медиацията най-лесно се решават административни и трудово-правни дела, докато при търговските спорове е по-трудно, защото става въпрос за голям финансов интерес.

Жанета Николова, която е специализирана в медиация по граждански дела, е посочила, че в тази област медиацията е задължителна, защото отношенията между страните при един семеен спор са продължителни и винаги остава за изясняване как да изпълняват задълженията си като родители. Когато решението се търси в съда, конфликтът се удължава, а потърпевш от него е детето.

Окръжните съдии по време на срещата са обърнали внимание, че при образуване и при даване на ход на  гражданско и търговско дело, Гражданско-процесуалният кодекс ги задължава те да предлагат на страните да сключат спогодба. При постигането й спорещите плащат само 50% от съдебните такси. 

Пресцентърът на Окръжния съд напомня, че по силата на Закона за медиацията тя е доброволна и поверителна процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове, при която трето лице - медиатор, подпомага спорещите страни да постигнат споразумение. То обвързва само страните по спора и ги задължава единствено за това, за което са се договорили. Страните участват по своя воля и могат по всяко време да се оттеглят. Предмет на медиация могат да бъдат граждански, търговски, трудови, семейни и административни спорове, свързани с права на потребители, и други спорове между физически и/или юридически лица, включително и когато са презгранични. НДТ

 


Сходни връзки

СЪДЪТ ПОПУЛЯРИЗИРА МЕДИАЦИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди