изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:13 EEST
Масови арести в София след палежите на коли    
Ред и сигурност

Над 60 души са били задържани при спецакция на СДВР и дирекция „Специализирани полицейски сили” в София, насочена срещу зачестилите палежи на автомобили, съобщи МВР. Премиерът пък поиска законодателни промени срещу подпалвачите. В хода на операцията са проверени 1200 коли и 2600 души. От тях полицаите са установили 93-ма криминално проявени, като 63-ма са задържани в районните полицейски управления за различни престъпления, а четирима се проверяват дали са съпричастни към палежите.



Вчера полицията задържа за опожаряването на коли в кв. "Западен парк" 33-годишният Владислав Николов - Куката, който е с повдигнато обвинение и ще остане в ареста за 72 часа.

Снощи в жк "Гоце Делчев" полицаите са арестували двама мъже - на 24 и 35 години, които превозвали с "Форд Орион" 5-литрова туба с нафта и бутилка от 2 л с подобрител за същото гориво. Криминалисти разследват дали двамата имат участие в умишления палеж на кола на територията на Четвърто РПУ, извършен на 22 ноември.

Други двама - 32-годишен криминално проявен за кражби и 17-годишно момче, пътуващи с „Фолксваген Пасат” с монтанска регистрация, са били спрени за проверка на бул. „П.Ю.Тодоров” около 1 часа тази нощ. В багажника на колата полицаите открили пластмасова бутилка с около 300 грама течност с мирис на ацетон и бензин. Проверяват се техните алибита.

Междувременно стана ясно, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов са разговаряли в Пловдив за възможността да се направи промяна в закона във връзка с палежите. По думите на Борисов трябва да се търси адекватна законова промяна, тъй като в момента на практика няма член, по който подпалвачите да бъдат задържани, ако не са уличени в момента за извършването на деянието, предаде БТА. Министърът разказа, че при обясненията едини задържан е казал, че течността е за автомобила му, а друг е посочил, че му е необходима за печката вкъщи. Той обаче не можа да каже какви би трябвало да са точно въпросните законодателни промени.

Цветан Цветанов ще бъде изслушан следващата седмица в парламентарната комисия по вътрешната сигурност и обществен ред за палежите на автомобили в страната, съобщиха по-късно от БСП. Вече са събрани необходимите подписи за подобно изслушване. Според Корнелия Нинова проблемът взема големи размери, хората са изплашени, а ръководството на МВР и Цветанов изглеждат безсилни. По думите й МВР трябва да реагира незабавно. "Големите приказки за борба с престъпността се пукат като балони", добави тя.
Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков е обърнал внимание на изявленията на висши полицейски ръководители, че в случая става дума за атака срещу политическата стабилност. Според него Цветанов трябва да каже дали се отнася за криминален или за политически случай.

Опожарените автомобили само в столицата за последните около месец и половина са 41. От МВР предполагаха, че става въпрос за сериен пироман, но психолозите отхвърлиха тази версия.

През последното денонощие обаче изгоряха и шест коли в няколко области в страната. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Масови арести в София след палежите на коли | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди