изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:56 EEST
Стотици изпратиха Велко Кънев в ”небесния театър”    
Общество

   Стотици близки, приятели, колеги и почитатели на Велко Кънев дойдоха в Народния театър Иван Вазов в София, за да поднесат цветя и изпратят един от най-обичаните български актьори в последния му път. Артисти, режисьори, политици, студенти от НАТФИЗ, кинаджии и театрали казаха "последно сбогом" на Велко Кънев, който почина на 63-годишна възраст в неделя след боледуване от рак на гласните струни, предаде БГНЕС.



Сред присъстващите бяха държавният глава Георги Първанов, министърът на културата Вежди Рашидов, Стефан Данаилов, Татяна Лолова, Николай Волев, актьорите Георги Мамалев, Павел Попандов и много други.
С Мамалев и Попандов в началото на 90-те създават група НЛО, която прави и телевизионното предаване по БНТ.

Във фоайето на Народния театър бяха подредени снимки на актьора в различни роли.

"Ние не се разделяме с Велко Кънев - той само премина в друго измерение", каза директорът на Народния театър Павел Васев в словото си на поклонението, предаде БТА.

"Велко Кънев светло и безхитростно се усмихваше на всички, които вярваха, че театърът е по-добрият начин на живот. Той изглеждаше така слят с театралните си образи, сякаш преди сто или двеста години Молиер или Чехов са писали своите пиеси именно за него. Той бе комик, който те кара да плачеш, защото знаеше, че смешното е начин да се преодолее трагичното.
Той бе трагик, който вярваше, че нашето спасение е в иронията, която не оставя надеждата да угасне. Той бе артист и когато мълчеше - казваше всичко с очите си, а те бяха пълни с горест и смирение", каза Павел Васев.

"За мен Велко Кънев е жив - виждате снимките, филмите, тази сграда, в която той вгради дарбата си", сподели актрисата Татяна Лолова.
"Той беше едно прекрасно момче, започна от Сатирата... С никого не съм преживяла тази радост - имахме едно представление, в което така се увлякохме в импровизации - истински джаз в словото. На публиката й прилоша, просто умираше от смях", разказа акртисата.

"Напусна ни най-обичаният и най-обичащият колегите, театъра си, народа си артист, отиде си нелепо и тъжно най-великият Сганарел в българския театър", каза през сълзи на церемонията Стефан Данаилов.
"Всички казваме, че ще помним Велко Кънев - ще го помнят хората, с които остаряваше, с които си пиеше виното, с които се смееше. Осиротяваме, Велко, но понеже беше оптимист и вярваше, че идва ново талантливо поколение в театъра, надявам се то по-често да си спомня какъв артист беше и си остава Велко Кънев", каза актьорът депутат.

"Учебник за обич, за това как трябва да живее човек" нарече Велко Кънев министърът на културата Вежди Рашидов пред репортери.
"Велко не направи никому зло и доказа, че, ако е талантлив, човек рано или късно получава обич и слава", допълни Рашидов.

"Ако трябва да определя Велко Кънев с една дума, тя е - много истински, един от най-истинските артисти и от най-истинските личности в българската духовност, олицетворение на добротата", каза пред журналисти президентът Георги Първанов, който пръв поднесе венец.

"Той умееше да гримира душата си. Умееше да влиза в чуждите дрехи и да бъде друг и различен. Голяма дупка се отваря в българския театър и кино!”, коментира кинокритикът професор Божидар Манов.

„Всички сме равни пред смъртта, но има различни между живите. Велко беше много по-различен от нас, това беше човекът, който не знаеше какво е злоба, завист, не знаеше какво е да направиш мръсотия на някого, това беше един изключителен дух”, каза актьорът Николай Николаев пред bTV. "Веле, за мен и в небесния театър ще бъдеш един от първите. Довиждане, приятелю", каза Николаев.

Поклонението пред тленните останки на актьора е до 14 часа.
Погребението е от 15 ч. на парцел 1 на Централните гробища.

Велко Кънев завършва ВИТИЗ през 1973 г. Той ще бъде запомнен с прекрасните си роли във филмите "Мъжки времена", "Оркестър без име", "Бон шанс, инспекторе!", "Да обичаш на инат" и много други.
През 2008 г. е поканен в "Царете на комедията". През по-голяма част от творческата си кариера Велко Кънев бе член на трупата на Народния театър "Иван Вазов", на чиято сцена изигра много и силни роли.

Снощи в София бе официалната галапремиера на новия български филм „Още нещо за любовта“, в който участва Кънев. http://dnes.dir.bg/

Почина Велко Кънев

 


Сходни връзки

Стотици изпратиха Велко Кънев в ”небесния театър” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди