изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:23 EEST
ТАЛАНТЛИВА МАЛКА ПИАНИСТКА ПРЕВЗЕМА НАЦИОНАЛНИТЕ СЦЕНИ    
Култура Цвета Христова е 10-годишна, учи в СОУ "П. Р. Славейков". Момичето от първи клас свири на пиано в музикална школа "Доминанта", неин преподавател е Йорданка Ковачева, а тънкостите на солфежа усвоява благодарение на Олга Иванова. И макар и толкова малка, Цвета вече може да се похвали с многобройни награди от национални и международни конкурси.

 Това са: първа награда от националния конкурс "Веселин Стоянов", Русе, трета награда от национален конкурс "Върбан Върбанов", Бургас, втора награда от международен конкурс "Вива пиано", София, първа награда от международен фестивал "Трикси", Албена, лауреат трета степен от международен фестивал "Усмивките на морето", Балчик, първа награда от международния конкурс "Слънце, радост, красота", Несебър, първа награда от международен фестивал "Фолклор без граници", Добрич-Албена, специална награда на председателя на журито Красимир Милетков от национален конкурс "Бъдеще за България", Бургас. "Композиторът Милетков лично дойде да поздрави Цвета. Хвана я за ръката и три пъти каза: "Много те моля, момиче, никога не спирай да свириш", разказват родителите на малката пианистка.

Любовта към музиката на Цвета не е случайна - момичето е от музикално семейство. Майка й Павлина Христова е преподавател по пиано. Тя също е възпитаничка на Йорданка Ковачева. Баща й Христо Стефанов преподава по кавал, саксофон, народно пеене в СОУ "Свети Климент Охридски". Учител по музика е била майката на Павлина Цонка Димитрова, а баща й Иван Стоянов е бил акордеонист. "Йорданка Ковачева е моята първа учителка, тя ми нареди пръстите на пианото - разказва с благодарност Павлина Христова. - Беше строга, за което сега много съм й благодарна". За г-жа Ковачева пък Цвета казва, че е много добро и много рядко й пише забележки. Родителите на момичето са много благодарни и на Олга Иванова. "Цвета й дължи много, всички виждат музиката, това, което се свири, а солфежът остава на заден план, но той е изключително важен", споделя Павлина Христова.

Цвета от малка прояви интерес към музиката, разказват родителите й. Пяла е в Хора на бебетата към СОУ "Св. Климент Охридски" с вокален педагог Стефка Василева. Сега голямата й любов е към пианото. И докато в началото е свирила "Моя мила мамо" и "Зеленчуци, който не яде", сега се изявява с по-сложни произведения. "Винаги я поощряваме. Смятаме, че едно дете, което има допир до изкуството, има друг мироглед, друга чувствителност. Изкуството възпитава голяма дисциплина и отговорност. Детето се научава на труд и че нещата не стават бързо, както ти се искат", убедени са родителите на малката пианистка. С гордост те споделят още, че Цвета е отличничка в училище, а извънкласните форми запълват цялото й свободно време - ходи освен на пиано и солфеж и на плуване, школа по английски език и пее във вокална група в СОУ "П. Р Славейков". "Искам да я похваля, че е и много добра кака - много ми помага в отглеждането на 5-годишната си сестричка Ивана", допълва майка й. НДТ

 


Сходни връзки

ТАЛАНТЛИВА МАЛКА ПИАНИСТКА ПРЕВЗЕМА НАЦИОНАЛНИТЕ СЦЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди