изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:01 EEST
КАКВО Е ЛЮБОВТА?    
КултураКакво е любовта? Отговор на този въпрос се опитаха да намерят ученици от Добричка област, участвали в конкурса за есе по откъса на Йовковия разказ "Песента на колелетата": “ ...С мъки,  с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго - любовта между хората". Млади художници пък взеха участие в конкурса за рисунка по творба на Певеца на Добруджа.

В. "Нова добруджанска трибуна" вече ви информира кои са победителите в двете надпревари. Публикувахме и есето на 3-класничката Татяна Владиславова от литературен клуб "Петя Дубарова" към НЧ "Йордан Йовков". Днес можете да прочетете откъси от другите две есета, които бяха класирани на първо място във втора и трета възрастова група, както и да видите творбите на децата, ставала първенци в конкурса за рисунка по Йовкова творба.   

 

Лорита Криащорац, 6 клас, ОУ „Добри Войников”, с. Победа - първо място, втора възрастова група

 

Какво е любовта? Има ли я на света?

Отивам при мама и я питам, а тя ми казва, че нейната любов сме аз и брат ми. Питам татко, той ме поглежда учудено и ми казва:

 - Любовта, моето момиче, е навсякъде около нас. Погледни  животните - котката не започва да се храни, докато малките котенца не се нахранят.

   - Влизам в стаята на брат ми - той слуша музика и даже не ме забелязва. Попитах го какво е любов, а той ми отговаря, че тя е най-прекрасното нещо на света и продължава да слуша музика.

Решавам да попитам дядо и отивам в неговата работилничка. Дядо ми е майстор ковач и прави каруци. След като ги завърши, ги рисува с бои в зелено, червено и жълто и те стават много красиви. Често се шегува, че е като един герой на писателя Йордан Йовков - Сали Яшар, но в нашето време вече никой не цени красивите му каруци. Той ми казва:

 - Погледни наоколо, миличка. Без любов аз не бих могъл да направя нищо. Във всяка работа човек трябва да влага много любов от себе си. Любовта е усмивка, любовта е милувка, но тя може да е само един поглед- при нея думи не трябват. Любовта е вдъхновение за работа, с нея светът става по- красив, в зимния ден ти става топло, в дъждовния ден изчезва тъгата.

Когато обичаш, ти виждаш красотата около себе си- в красивото цвете, в синьото небе, в нежната музика.

 

 Стеляна Драгоева, 11 клас, ПМГ ”Иван Вазов” - първо място, трета възрастова група

 

... Любовта е най-силното понятие. Всеки го знае, всички го чувстват, но никой не може да го обясни. Няма точно определение какво е “Любов”. Но и ти си обичал някого.

 Спомнете си култовия “Час пик 3” и сцената, в която братът на Лий иска да го убие и прави всичко възможно, за да стане това, но по случайност пада през прозореца и дори тогава Лий му подава ръка, за да го спаси. Ето колко силна е например братската обич. Готов си на всичко за този човек дори когато той напълно е изгубил умът си.

Спомнете си малкия принц и неговата роза. Не е ли това любовта, която всички ние познаваме. Розата не е по-различна от никоя друга, но тя е неговата. Той я е поливал, той се е грижил за нея и не я е оставил нито за миг. Тя си е неговата роза и въпреки че по нищо не се различава от другите, той обича само това цвете. Подобно на майчината обич. Майката е жената, която е създала този един живот. Кърмила е рожбата си, дарила я е с повече любов, от колкото сигурно иска за себе си. Научила е детето си на първите крачки в живота и е била свидетел на първите думи, все още неясни, но даващи началото на един житейски път.

... Когато знаеш, че някъде – наблизо или надалеч, има някого – близък или непознат, който поне малко харесва усмивката ти – красива или не, който поне веднъж е чул думите ти – прави или грешни, когато знаеш, че някой – дори и да не знаеш кой, те обича – тогава всичко друго променя смисъла си. Тогава си струва да живееш.

Защото някой те е забелязал. Защото някой те обича.

                                               “Щом любов нямам – нищо не съм!”

                                                                                                          /Апостол Павел /

 


Сходни връзки

КАКВО Е ЛЮБОВТА? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди