изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:40 EEST
150 000 ТЕМЕНУЖКИ ЩЕ РАДВАТ ГОСТИТЕ НА АЛБЕНА    
Туризъм150 000 теменужки са били засадени в курорта Албена, съобщи ръководителят на отдел „Озеленяване” Станислава Попова. Семената са били заложени през лятото в декоративния разсадник на комплекса, намиращ се в село Оброчище. Теменужките са били засадени през октомври и ноември, а след дългата зима ще радват гостите за сезон 2012. Направени са цветни фигури пред хотели, заведения, в комплекса.

В разгара на сезона 65 работници са ангажирани с озеленяването в курортния комплекс. В момента част от тях подготвят летния разсад. Напролет в цветната картина на курорта ще се впишат още лалета, незабравки, парички, а през лятото - бегония, петуния, вербена, далия и др.

Близо 15 000 са розите в родния ни курорт, като 5000 от тях са в прекрасната градина „Розариум”, която граничи с Крайбрежната алея, хотелите „Лагуна Бийч” и „Лагуна Маре” от югоизток и югозапад и с хотел „Сенди Бийч” от север. 

„Розите са близо 20 вида и туристите много обичат да се снимат до тях. Градината „Розариум” е създадена като място за съзерцание, възторг и познание на „царицата на цветята”. В нея има английски, японски, шотландски, френски, китайски, чайни, полиантови, романтични, мъховидни, ноазетови, храстовидни, потландски и други видове рози.  По плажната алея в комплекса са засадени палми, които са зазимени по специална технология. През цялата, вече над 40-годишна история на курорта е отделено изключително внимание на парковото пространство, в аспект запазване и обогатяване на зелените площи. Това отличава комплекса от останалите места по родното ни Черноморие. Настоящите мерки по поддържане, обновяване и строителство на парковите площи са резултат на дългогодишна и последователна политика на ръководството на Албена АД”, заяви още Попова.

Всяка година Албена обогатява колекцията си от лечебни и ароматни растения и дървесни видове – гинко, нар, алое и др. В близост до всеки един ресторант се оформят малки билкови градинки – розмарин, лавандула, мащерка, градински чай и др. 

В курорта се среща изключително голямо разнообразие на растителни видове. Има близо 9000 иглолистни и широколистни дървета (кедър, бор, ела, явор, бреза, върба, пауловния и др.),  близо 1500 храсти, над 12 000 живи плетове – чимшир, лигуструм, берберис и др. Площта на цветята е близо 15 000 дка, а само на розите е над 2000 дка. За красотата на комплекса допринасят и над 250 съдове и вази с цветя. Ежедневно се подсява и подобрява тревния чим.

За чистия и здравословен въздух в комплекса допринася и неговото съжителство с природен резерват „Балтата”. 

НДТ

 


Сходни връзки

150 000 ТЕМЕНУЖКИ ЩЕ РАДВАТ ГОСТИТЕ НА АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди