изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-02 @ 19:45 EET
Живи вериги блокираха Студентски град    
Образование

Студенти от различни висши училища блокираха четири пешеходни пътеки в Студентски град и затрудниха движението за около час заради промяната в Закона за висшето образование, според която таванът на студентските такси се вдига с 16% става 2/3 от разходите по обучението си в държавна поръчка. Студентите са недоволни от дадената в закона възможност да се увеличат студентските такси, искат нов закон за висшето образование, промяна на модела на финансиране на вузовете, подобряване на условията на живот в Студентски град. Протестът им е мирен и не е насочен срещу правителството, предаде БНТ."Ние протестираме за реформи във висшето образование, ние искаме реформи и те да започнат, защото секторът отчайващо има нужда от тях", каза Калоян Димитров - председател на Студентския съвет - УНСС.
"Заявяваме, че ако не получим отговор на нашите искания, ние няма да спрем нашите действия и това ще бъде само началото", изтъкна и Байко Георгиев от УНСС.

Студентите поискаха разговор с премиера Борисов. В същото време на среща с министър Игнатов от Националното представителство на студентите (НПСС) обявиха, че ректорите на 15 ВУЗ-а са уверили, че нямат намерение да увеличават таксите си за учебната 2012/2013 година.
"Имаме още обещанието на министъра, че до края на февруари ще разполагаме с текста на новия Закон за висшето образование и науката", каза пред журналисти председателят на НПСС Петър Чаушев, цитиран от БТА.

Според министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов тази законова промяна дори е закъсняла. По думите му с нея ще се даде възможност на академичните съвети да въведат диференцирани такси, с което ще се поощрят студентите отличници и тези, които попадат в категорията на социално слабите.

Министър Игнатов заяви, че новият Закон за висшето образование и науката ще създаде условия за по-голяма мобилност на студентите, както и по-добра среда за учени и преподаватели. "Най-голямата ни грижа е докторската образователна степен, тъй като през последните години драматично пада броят на хората, които записват докторантура и вместо това се насочват към други престижни професии", каза той.

Ангел Георгиев, новоизбраният председател на НПСС, който ще встъпи в мандат от 1 януари 2012 година, изрази надежда, че новият Закон за висшето образование и науката ще даде възможност студентското присъствие в управлението на ВУЗ-овете да се увеличи от 15 на 30 процента.

От следващата година проект по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" на стойност 90 млн. лева ще позволи на ученици от професионални гимназии и на студенти да карат стажове във фирми, държавната и общинските администрации, каза Евелина Христова, съветник по комуникационната политика на МОМН.

Стажът по проекта е за период от 240 часа, като при посещение на целия стаж студентите ще получават по 2 лв. на час или 480 лв. на месец. Одобрените 73 300 младежи ще имат възможност да работят в реална до трудовия пазар среда, каза Христова. Те ще работят заедно с академични наставници и представители от фирмите, в които е организиран стажът. По думите на Христова ще бъде създадена и онлайн борса за фирми и студенти, на която работодателите сами ще могат да избират участници в стажа. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Живи вериги блокираха Студентски град | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди