изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:53 EET
Промяна - обръщат пари от банки в имоти    
Икономика

Страховете за бъдещето на еврото накараха част от българите да извадят свободните си пари от банките и да ги вложат в недвижима собственост.



“Колкото повече нарастват опасенията за инфлация или сривове на различни валути, толкова по-активно нараства желанието парите да бъдат използвани. Така на пазара се появиха купувачи, които търсят не първи, а втори дом - жилище, в което да вложат парите си.” Това се казва в доклад на посредническата компания “Адрес недвижими имоти”.

Тенденцията се потвърждава и от други специализирани агенции. Първите съобщения, които сгъстиха облаците около бъдещето на еврото, се появиха в края на септември.

“При нас от началото на ноември се появи новата група купувачи - пренасочващи пари от депозити към имоти. Те се притесняват от сигналите, които идват от Европа. Не бих казал, че са силно притеснени. Просто усещането за неяснота кара част от хората да действат”, обясни Страхил Иванов, управител на “Явлена”.

Пренасочването на пари не е масова тенденция, но не е и за пренебрегване. “Хората, които вадят пари от банки и ги влагат в недвижимости, представляват не повече от 15-20% от купувачите в момента”, обясни Страхил Иванов. При “Адрес” тази група е 12% от началото на ноември.

“Недвижимите имоти винаги са били сигурен пристан при нестабилността на валутите, при несигурно време. Има наченки на преориентация към имотите. Темата е актуална и се коментира много сред нашите клиенти, особено при корпоративните с по-големи спестявания. Свободни пари има и те непрекъснато нарастват”, допълни Добромир Ганев, управител на “Форос”.

Данните на БНБ към края на октомври 2011 г. показват, че физически лица кътат в банки 30,7 млрд. лв., а заедно с парите на фирми и кредитни институции сумата набъбва до 58,18 млрд. лева.

Условията на жилищния и на кредитния пазар също са в полза на купувачите. “Преди 4 години имахме високи цени и ниски лихви, преди две години - ниски цени и високи лихви, а днес сме свидители на рядката комбинация между “ниски цени - ниски лихви”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на “Адрес”.

От “Явлена” допълват, че купувачите със свободни средства търсят имоти, които да им носят доходност - жилища или магазини с наематели. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Промяна - обръщат пари от банки в имоти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди