изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:36 EEST
Почина Вацлав Хавел    
По света На 75-годишна възраст почина бившият чешки президент, виден политик и драматург Вацлав Хавел.  Зле лекувана пневмония в затвора, където прекара пет години по време на комунистическия режим в Чехословакия преди 1989 г. и рак на белите дробове, бяха причина за многобройните му здравословни проблеми в последните години.

Според говорителката му Сабина Танчевова той е издъхнал в съня си. През 1996 г. Хавел бе опериран от рак на десния бял дроб. Освен от хроничен бронхит той страдаше и от сърце и от бъбречни смущения.

Последните месеци Вацлав Хавел прекарваше повечето време във вилата си на 150 км от Прага след престой в болницата през март заради тежка пневмония.

Миналата събота той се срещна в Прага с духовния водач на тибетските будисти Далай Лама.

Хавел, който бе един от най-известните чешки дисиденти, е един от главните участници в "кадифената" антикомунистическа революция в Чехословакия през 1989 г. От 1989 до 2003 г. той бе държавен глава на Чехословакия, а след разделянето на страната – на Чехия.  http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Почина Вацлав Хавел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.69 секунди