изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:36 EEST
14 затворени мечки умират от глад в Родопите    
Екология14 мечки гледат тъжно от мизерни неугледни бетонни клетки край смолянското с. Белица. В контраст на популярния резерват за танцуващи мечки до град Белица затворените животни тук дори гладуват. “Хвърляме им на ден по 30 кг храна. От тях има-няма 5 кг е качамак от трици”, казва гледачката им Галя Йовчева. Тя идва всеки ден от с. Белица, за да бърка казани с качамак и да го раздаде в клетките.

Реват, та долината се тресе, казва Йовчева.

Затворените мечки нямат пространство и не излизат от клетките си, нямат естествена среда. Те вече няма как да бъдат върнати в естествена среда - ще отидат в селата при хората.

“Съдбата на мечките е предрешена - или да доизживеят дните си в мизерията, или да бъдат убити”, казва шефът на ДЛС “Кормисош” в Лъки Динко Господинов.

Вивариумът е построен през 1967 г. в силно пресечена местност, където достъпът до хора е ограничен. До днес пътят е черен. Целта на построяването му е да се извърши реклиматизация на кафявата мечка в района, чиято популация към онзи момент е застрашена поради силното нарушаване на хранителната и защитна база и системното избиване под предлог за нанесени щети на селското стопанство.

Реклиматизацията на кафявата мечка има за цел да възстанови популацията й. Проектирано е тя да се извърши с отраснали мечки, уловени в диво състояние, а при невъзможност да се използват млади мечета на 5-6 месеца.

След престой във вивариума, който е в зависимост от възрастта и произхода, мечките са пускани на свобода, като се предполага, че ще възстановят първичните си инстинкти и ще преминат към самостоятелен живот в природата.

Вместо да следва поставената цел, тогавашната власт прави покрай вивираиума елитно ловно стопанство. В мечкарника с хеликоптер са докарани румънски мечки от Карпатите след уговорка между Тодор Живков и Николае Чаушеску, известни с ловнитеси страсти.

Тогавашната власт построява модерна резиденция, която наподобява по вид и големина турски конак. След с. Белица в посока резервата е имало бариери със служители от УБО, разказват местните.

В горите наоколо населили елени, муфлони, кози. Стопанството става огромно и заема 41 930 хектара. За не се пречи на елитните ловци, жителите на с. Хамбар били изселени. За удобство се прави рибарник и хеликоптерна площадка.

Тук Бай Тошо ударил диво прасе, прочуло се с трофея си на световен рекордьор.

По-възрастните хора в Белица още си спомнят как само за 6 месеца селото се сдобило с ново читалище. Когато Тато попитал местните какво да направи за селото, те казали: “Искаме читалище.” На следващата година читалището било открито.

От средата на 80-те години реклиматизацията на кафявата мечка е прекратена, но вивариумът продължава да съществува.

С обявяването на вида за защитен през 2002 г. на мечките им са поставени електронни микрочипове от представители на фондация “Четири лапи”.

Сега животните са оставени на доизживяване - болни и без достатъчно храна. Това установиха ветеринари и експерти от “Четири лапи” при провеждане на първия обстоен медицински преглед това лято.

“Имат сериозни проблеми особено с кучешките зъби. При някои от мечките бяха фрактурирани и двата. Имат проблеми и с резците. Трудно се хранят”, заяви проф. Богдан Аминков от Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет. Според него мечките си счупили зъбите при захапване на решетките.

Експерти твърдят, че живеещите с десетилетия мечки във вивариума не могат да заспят обичайния си зимен сън, защото нямат храна и не могат да натрупат телесна маса.

“Четири лапи” ги хранеше половин година по проект, но договорът й изтече.

Според специалисти вивариумът се нуждае от ремонт и разширяване, а ако не се отпуснат средства, най-добре би било мечките да се преместят на друго място.

Не по-добро е положението и на мечките, които са на свобода в резервата. Резерватът е създаден за елитенлов, но по-късно липсвали ловци на мечки и броят им се увеличил. Местните твърдят, че в пределите му са над 200 броя.

Търсейки храна, те слизат в селата в района на Баните и Смолян. Местните жители са убедени, че нашествениците, които тормозят селата им, са от бившия резерват. В района бродят и мечки потомци от някогашните генни опити на Живков и Чаушеску.

“Тукашните се омешаха с румънските и полученият мелез е агресивен. Кафявата мечка, характерна за този район, достига над 300 кг, а тази е наполовина по-малка, но много зла”,твърдят авджии.

От района преди дни пратиха писмо с подписка от 1682 души, с която се настоява да се предприемат мерки срещу заплахата от мечки.

“Нападения на мечки над животни и хора е имало и преди време, но бяха еднократни. Днес това е ежедневие. Хората тук се страхуват и притесняват за реколтата си, за животните, които и без това трудно изхранват, и дори за собствения си живот”, се казва в писмото.

Според местните големият брой на мечките нарушава и биоразнообразието, като се наблюдава рязко намаляване на другите животински видове.

“Мечките нападат нощем.” С тези думи посрещат хората от с. Стърница. Казват, че почти нямало човек, който да не се е изправял очи в очи с дивото животно.

“Вече не може да се търпи. Тя щом тръгна по селата, не се знае кого и кога ще срещне”, казва Александър Андреев от Стърница.

В края на ноември т.г. ловец уби мъжка мечка за златен медал край Стърница. Близо 300-килограмовият мечок е на възраст около 15 г. Ловът и трофеят струват на състоятелния ловец 9000 евро, изчислиха горските.

Мечокът обикалял в местността Равни камък на около 4 км от Стърница. Трофеят от кожата му е оценен на 408,38 точки, което отговаря на златен медал.

Според шефа на стопанството със сигурност това е стръвницата, нападала животни в района месеци наред. Следите от лапите съвпадали напълно с тези от следите при нападенията.

“Миналия месец стръвница напада 3 пъти и уби 4 овце”, заяви шефът на ловната дружинка в Стърница Славей Кьоров. Хората са наплашени - в района има много мечки, някоя от тях може да нападне човек.

В подкрепа на думите си той направил стотици снимки на мечи лапи в различни размери из околността.

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

В парка на Брижит Бардо приютиха украинска мечка алкохоличка

Фондация “Четири лапи” транспортира първата мечка от Украйна в парка край Белица.

5-годишната Рода е родена в зоопарк, след което откупена от бизнесмен и е прекарала досега живота си в тясна клетка в крайпътен мотел в околностите на град Виница.

Още 80 животни от украинския парк “Синевир” ще бъдат настанени за рехабилитация и по-добър живот в приютите на Брижит Бардо, какъвто е нашият в Белица.

Подобно на Рода повечето отглеждани в плен мечки живеят при изключително лоши условия. Някои от тяхса принуждавани да пият водка и да изнасят представления по хотели и ресторанти.

Наскоро паркът край Белица започна цялостна програма за обезпаразитяване на мечките. Вече е снабден с ново модерно оборудване, позволяващо изследване на козината и екскрементите им за паразити.

Даването на лекарствата обаче се превърнало в истинско изпитание за екипа, разказаха гледачите. В началото хапчетата били поставяни в ябълки, но някои от мечките забелязали странната нова миризма и отказали да погълнат иначе любимото им лакомство.

Накрая се наложило таблетките да бъдат начупени и смесени със смляна риба, блюдо, на което нито една мечка не би устояла.

ТОНИ МАСКРЪЧКА

http://www.24chasa.bg/

 


Сходни връзки

14 затворени мечки умират от глад в Родопите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди