изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:04 EET
Севернокорейският лидер Ким Чен-ир е починал, докато пътувал във влак    
По света Севернокорейският лидер Ким Чен-ир е починал в събота, докато пътувал с влак, съобщи днес държавната телевизия, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес. Просълзен телевизионен говорител, облечен в черно, съобщи, че 69-годишният лидер е починал от физическа и умствена преумора по време на инспекционна обиколка, предаде БТА.


Скоро след това агенция КЦТА съобщи, че Ким е получил масиран инфаркт във влака. Извършената вчера аутопсия е потвърдила причината на смъртта.

Синът на лидера Ким Чен-ун, който е обявен за негов наследник, ще оглави комисията по погребението, което ще бъде на 28 декември. Средствата за масова информация на Северна Корея днес за първи път нарекоха Ким Чен-ун "велик вожд" - титла, която носят висшите лидери на страната, съобщи ИТАР-ТАСС. Предполага се, че това означава, че той е поел пълномощията на върховен ръководител на страната.

Смята се, че Ким Чен-ир е претърпял инсулт през 2008 г., но изглеждаше сравнително жизнен на фотографиите и видеозаписите от неотдавнашните му визити в Китай и Русия и многобройните му пътувания из страната, които бяха документирани грижливо от държавните медии. Предполага се, че енигматичният лидер на затворената тоталитарна държава, който се славеше с пристрастието си към пурите, коняка и кулинарните специалитети, е страдал от диабет и сърдечно-съдово заболяване.

Вестта за кончината на Ким Чен-ир идва в момент, когато Северна Корея се подготвя за предаване на властта по наследство. Ким Чен-ир наследи властта от своя баща - издигнатия в култ основател на КНДР Ким Ир-сен, който почина през 1994 г. През септември 2010 г. Ким Чен-ир обяви, че неговият трети син Ким Чен-ун ще го наследи, назначавайки го на високи постове.
 
След съобщението за смъртта на севернокорейския лидер Южна Корея постави въоръжените си сили в повишена бойна готовност, а президентът свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност, съобщи агенция Йонхап. Според агенцията засега не се наблюдава раздвижване на войски на севернокорейска територия.
Южнокорейският президент И Мюн-бак призова жителите на страната да продължат ежедневния си живот, заяви представител на канцеларията му.

Японското правителство сформира кризисен център във връзка със смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен-ир, съобщиха ДПА и ИТАР-ТАСС. Кризисният център към правителството ще събира информации по обстановката в КНДР, ще води консултации и ще разработва планове за по-нататъшни действия във връзка с евентуално изостряне на обстановката в региона. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Севернокорейският лидер Ким Чен-ир е починал, докато пътувал във влак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди