изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:34 EET
За най-вкусните коледни сладки и коледния хляб    
Кулинарни В студените декемврийски дни няма нищо по-хубаво от уюта на топлия дом, когато цялото семейство се е събрало около празничната трапеза. Печенето на коледни сладки и сладкиши, ароматът на ванилия и топъл шоколад, свежият дъх на лимон и портокал допринасят допълнително за коледното настроение.За да бъде резултатът гарантирано апетитен, сме подготвили няколко съвета за печенето на коледни сладки и коледната пита.

Дребни сладки

1. Приготовление: За коледните дребни сладки е подходящо ронливо маслено тесто. Необходимите продукти за него традиционно са брашно, бакпулвер Dr. Oetker, захар, масло(маргарин), ванилена захар Dr. Oetker, есенция ром или лимон Dr. Oetker и в зависимост от рецептата яйце, заквасена сметана, ядки и др.
От всички продукти, описани в избраната рецепта, омесете гладко тесто, след това увийте в домакинско фолио и оставете за около 30 мин. в хладилника. По този начин маслото в него ще се втвърди и ще улесни понататъшната му обработка като например разточване и изрязване/оформяне на сладки. Не използвайте течна мазнина (олио, зехтин, течен маргарин), защото тестото няма да се оформи добре и при печенето ще се свие. Не импровизирайте и със самоволно добавяне на допълнително брашно, защото по този начин тестото ще стане трошливо, а изпечените сладки – твърди.

2. Изрязване на дребни сладки. Разделете тестото на порции, разточвайте ги една след друга върху леко набрашнена повърхност и изрязвайте сладките с формички. Старайте се да остава възможно най-малко излишно тесто, защото при повторното му замесване и набрашняване то става все по-сухо и трошливо.
За да не залепва тестото за формичките при изрязване, от време на време ги топвайте в малко брашно.

3. Съхранение. Ронливото маслено тесто можете да съхраните, като го увиете добре в прозрачно домакинско фолио и поставите в плик, след което замразите. Преди да използвате замразеното тесто, го оставете да се размрази на стайна температура, без топлинно въздействие.

4. Готовите изпечени сладки от различен вид от едно и също тесто съхранявайте в кутия или стъклен буркан с капак, като е препоръчително всеки ред с дребни сладки да отделите с домакинско фолио или хартия за печене. Дребни сладки с повече подправки и различни аромати е препоръчително да съхранявате отделно едни от други, за да не се смесят ароматите.

Коледният хляб

Всяка трапеза на Бъдни вечер задължително е украсена с вкусна коледна пита с късмети. Замесването на тестото звучи предизвикателно, но следвайки следните основни съвети, успехът е гарантиран.

1. Сухата мая Dr. Oetker се смесва с брашното, а не се размива в топла течност. Първата стъпка е да пресеете брашното и да объркате добре със сухата мая, след което добавете останалите продукти съгласно рецептата.
За да се активизира набухвателната функция на маята, е необходимо течността (мляко или вода) да не е студена, а с температура около 37°C – хладка към топла.

2. Тестото, приготвено с мая, не се пече веднага след омесването, а се оставя да втаса на два етапа, за да стане пухкаво и меко след изпичане. Първото втасване е след като всички продукти се омесят до гладко тесто – тогава тестото, покрито с кърпа или домакинско фолио се оставя да престои на топло (в близост до отопление), докато видимо увеличи обема си.

3. След първото втасване тестото се премесва още веднъж върху леко набрашнен плот, оформя се по рецептата (в питата се поставя паричката), поставя се в предварително намаслен съд за печене и се оставя отново на топло място, докато пак увеличи обема си. Така тестото ще остане пухкаво след изпичане.

Верният помощник при приготвяне на уханни сладки, печива и десерти Dr. Oetker е приготвил за Вас още впечатляващи коледни идеи и изненади на www.oetker.bg

http://www.az-jenata.bg

 КОЛЕДА...

 


Сходни връзки

За най-вкусните коледни сладки и коледния хляб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди