изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:57 EEST
Договорите за GSM вече няма да се продължават автоматично    
ПарламентСрочен договор с мобилен оператор може да бъде продължен само при изрично писмено съгласие на абоната, решиха окончателно депутатите с приетите промени в Закона за електронните съобщения. Така вече договорите няма да се подновяват автоматично. Прието бе и мобилните оператори да уведомяват абонатите месец преди изтичането на индивидуалните им договори, съобщи БНР.

Депутатите гласуваха всеки абонат при изменение на общите условия в договора по инициатива на мобилния оператор да прекрати индивидуалния договор без санкции в срок до един месец от влизането им в сила.

Прието бе и при сключването на договора в рамките на седем дни всеки потребител да може да се откаже. Подобна мярка не е налагана до момента в целия ЕС.

Остава в сила осъществяването на електронните съобщения, повиквания, електронна поща без човешка намеса за търговски цели и реклама да се прекратяват единствено с предварително съгласие на потребителя.
Мнозинството не прие предложенията на депутатите от Синята коалиция операторите да осигуряват възможност на крайните потребители за автоматично отстраняване на нежеланите търговски съобщения. Доводите на мнозинството бяха, че в сегашния вариант на закона има достатъчно възможности за защита и отказ от получаването на търговски съобщения и реклами.

„Само преди една седмица бяхме свидетели как единият от мобилните оператори получи наказание за това, че изпраща непоискани SMS-и в късни часове. Затова ние поискахме да има възможност за автоматично отстраняване на тези нежелани SMS-и и смятам, че е съвсем резонно", коментира синият депутат Михаил Михайлов, цитиран от Дарик радио.

Колегата му Иван Иванов се обърна към колегите си с думите, че убеден, че голяма част от тях, както и той самият, получават съобщения, които са директен маркетинг без тяхното предварително съгласие.
„Изрично обръщам внимание, че в последно време много деца на възраст от 10 до 18 години, а някои и под 10 години, имат вече мобифони, където има подвеждащ маркетинг и в определени случаи свързан с финансови ангажименти", допълни той.

Председателят на парламентарната транспортна комисия Иван Вълков от ГЕРБ обаче заяви, че в закона е записано, че всички видове повиквания, SMS-и и електронни пощи, които се предоставят по този начин за директен маркетинг и реклама, могат да бъдат осъществявани единствено и само след изричното съгласие на крайния потребител.
„Нещо повече, в последното изречение е дадена възможност на крайния потребител да се откаже в който момент желае, дори и да е дал такова съгласие", допълни той.

От 5000 до 60 000 лева може да стигне глобата за мобилен оператор, който не спази условията за преносимост на номерата към друг оператор, предаде БТА. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Договорите за GSM вече няма да се продължават автоматично | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Договорите за GSM вече няма да се продължават автоматично
Автор: Anonymous да 2011-12-20 @ 21:47 EET

Поправка: Ще се продължават автоматично, но срочността ще пада, освен ако не се подпишите под споразумение за нова срочност. При смяна на програмата пак ще ви натрисат "срочност". Така, че внимавайте какво подписвате. Тия работи за 7-дневното разваляне на договора, не ги вярвайте. Най-малкото служителите ще ви мотат, докато срока не изтече... :)


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди