изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:56 EET
Варненски ученици откриха два нови астероида    
НовиниВарненски ученици от клуба по астрономия към Варненската астрономическа обсерватория откриха два нови астероида. Това съобщи Свежина Димитрова, директор на НАОП „Николай Коперник” във Варна. Откритията на младежите са в рамките на първата българска кампания за търсене на астероиди по международна програма на НАСА, в която се включиха седем екипа от страната, предаде "Фокус".


Близо два месеца младежи от Варна, Шумен и София са обработвали астрономически изображения, правени с три големи телескопа на Хаваите. Учениците са направили още над 15 открития на небесни обекти, които предстои да бъдат потвърдени.

Свежина Димитрова добави, че за сега е рано да се дадат наименования на астероидите, но учениците ще дадат своите предложения. Досега над 400 екипа ученици и студенти от над 20 страни са проследявали и откривали астероиди.

Български ученици и учители участват в международни наблюдателни кампании по този проект от три години, проследили са над 1000 известни обекта и до сега са открили шест нови астероида. Поради изключително прецизната и качествена работа на младите български астрономи ръководството на проекта предложи да се организира Пан-българска кампания. Тя започна 14 октомври и продължи до 10 декември.
Три големи телескопа в САЩ ще наблюдават всяка ясна нощ и ще изпращат данните на българските екипи. В рамките на 24 часа учениците трябваше да обработят наблюденията, да открият новите астероиди и да определят координатите на вече известните обекти.

В Пан-българската кампания участваха пет екипа от кръжочници на Варненската астрономическа обсерватория, два екипа от Шуменската езикова гимназия, един екип от НПМГ-София и два екипа студенти по астрономия от Шуменския университет. В екипите бяха включени предимно ученици, които имат много богат опит с обработка на астрономически наблюдения, и които имат интереси в областта на астрономията.

Младежите бяха ангажирани с обработката на наблюденията по няколко часа всеки ден по време на кампанията. От тях се изискваше много добро владеене на професионален астрономически софтуер и голямо внимание, прецизност и точност при обработката. http://varna.dir.bg
 


Сходни връзки

Варненски ученици откриха два нови астероида | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди