изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:58 EEST
ЗАТВАРЯТ ПЪТИЩА В СТРАНАТА ПОРАДИ ОБИЛНИЯ СНЕГОВАЛЕЖ    
Новини

В София от полунощ работят всички екипи на десетте снегопочистващи фирми; при необходимост от избутване на снега може да се стигне до временно спиране на движението в някои участъци. Движението по главния път Е-79 се отклонява през Искърското дефиле заради задръстване в участъка Ботевград-Мездра, съобщиха за БТА от областното пътно управление (ОПУ) във Враца. Задръстването е станало на територията на Софийска област, но колоната е стигнала почти до мездренското село Люти дол, уточниха от управлението.



Сняг вали в почти цялата област Враца, пътищата се почистват непрекъснато и са проходими при зимни условия. Снеговалежът е обилен в общините Враца и Мездра, докато в района на Оряхово е незначителен. В момента във Враца новата снежна покривка е около пет сантиметра. От два часа обилно вали и в община Бяла Слатина.


Движението през прохода Предел на пътя Симитли - Разлог е спряно, по обед докато се почисти пътят от снега.


Движението ще бъде възстановено веднага, след като снегопочистващите машини си свършат работа, каза за БТА началникът на "Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР в Благоевград Димо Чобанов, но не се ангажира с точен час. Снеговалежът там продължава, макар и слаб. Има закъсали автомобили - и леки, и товарни, а причината е, че са тръгнали на път с летни гуми и без вериги.

Директорът на Областното пътно управление в Благоевград Иван Кунев допълни, че два закъсали тежкотоварни автомобила са причинили "тапата" и спирането на движението през прохода Предел. В образувалата се колона са останали и снегопочистващите машини на фирмата, която се грижи за поддържането на този пътен участък, и е било нужно време, за да се измъкнат и да си вършат работата.

Сняг е навалял, а на места продължава да вали, в цялата Благоевградска област, каза още Кунев. Той припомни, че за прохода Предел, както и за пътищата Благоевград - Станке Лисичково, Разлог - Юндола, Гоце Делчев - Попови ливади - Петрич са въведени ограничения за движението, като товарните автомобили трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Оранжев код за опасно време заради обилeн снеговалеж е въведен в областите Смолян и Кърджали, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ)  при БАН.

Код "Оранжев" означава, че времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. "Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите", напомнят от НИМХ.

С началото на астрономическата зима днес в 7,30 ч., навсякъде в страната е студено  ветровито, а на много места вали сняг.

Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че сняг вали в областите Пазарджик, Габрово, Благоевград, Враца, Кюстендил, Търговище, Хасково, София, Стара Загора, Смолян, Пловдив, Велико Търново, Разград и в районите на Троян, Априлци, Котел. Слаб вятър духа в областите Варна и Бургас.

Пътните настилки са мокри, заснежени, по усойните места заледени. Пътната настилка по магистралите е мокра, заснежена и обработена срещу заледяване.

Затворени за движение са "Златишки проход", "Твърдишки проход" ,Върбишки проход" Дюлински проход" и"Айтоски проход". През проходите "Шипка" "Вратник", "Петрохан" е забранено е движението на товарни МПС над 10 тона и движението на товарни МПС с ремаркета и полуремаркета.

От Столичната община казват, че градският транспорт се движи нормално. Известни затруднения в движението имало в участъка при "Черния кос" по пътя към Владая и Перник, както и по пътищата от Кокалянското ханче до Кокаляне и от Бистрица до Железница.

По автомагистрала "Люлин" в посока от Перник към София е имало забуксували тежкотоварни камиони, защото не са били със зимни гуми, съобщи директорът на Областно пътно управление - Перник Румен Сачански.

Работата по снегопочистването на столицата е започнала от полунощ. През нощта са били обработени всички улици, по които се движи масовия градски транспорт, улици с обществена значимост и общински пътища.

"Имаме готовност да затваряме за обработка и за почистване най-вече на улиците на масовия градски транспорт",

каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти преди заседанието на Столичния общински съвет.

"Още от ранните часове на сутринта бяха обработени улиците на масовия градски транспорт със съответните соли против замръзване. Цялата техника е на терен – над 120 машини. Движението е при зимни условия. Техниката няма да се прибира, ще работи.

Кметът припомни, че всяка от почистващите фирми, ангажирани с почистването на града получава заплащане за извършената дейност, ако се констатира, че тя е извършена и отговаря на изискванията по договор.

Има заповед на Столичната община за почистването на прилежащите площи пред офисите, магазините и жилищата от страна на собствениците и наемателите. Започнало е почистването на алеите в столичните паркове, както и на спирките на градския транспорт.

От Столична община напомнят на водачите да карат със съобразена с пътните условия скорост, както и да излизат на пътя с оборудвани за зимата автомобили.

В София днес минималната температура ще достигне минус 4, а максимална - минус 2 градуса.

В планините днес снежната покривка почти навсякъде ще превиши 50 сантиметра.

Условията за туризъм са и заради мъглата по високите части, съобщи Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК. Температурите са между минус 14 и минус 3 градуса.

Условия за ски има в Банско, Боровец, Пампорово и Чепеларе, където работят част от съоръженията и пистите.

Всички автомобили, движещи се по пътищата в Смолянска област, трябва да бъдат задължително с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета, информират от Областно пътно управление.

Смолян осъмна заснежен с нова снежна покривка от 12 см и валежът продължава. В Пампорово натрупаният до сутринта сняг е 35 см, а температурата в курорта е минус 4 градуса. В почти цялата област продължава да вали обилен сняг.

Забрана за движение на товарни автомобили с ремаркета е въведена по пътя Кюстендил - ГКПП-Гюешево. В цялата област вали сняг, пътищата се почистват. Най-много сняг, около 10 сантиметра, има в община Кочериново. До 4 сантиметра достига снежната покривка в Кюстендил.

Обилен сняг вали в Кърджалийско. От 1 часа след полунощ всички дежурни екипи на Областно пътно управление работят по поддръжката и почистването на пътната мрежа, каза за БТА директорът на пътното управление Радостин Ламбрев.

В района на Даладжа по пътя Кърджали - Ардино дебелината на снежната покривка наближава 20 см. Толкова е и в района на село Йончево по пътя Черноочене - Асеновград. Затруднено е движението по пътя Кърджали - Хасково през село Мост, там вече са наложени ограничения и движението е само с вериги. Обилни са навяванията по направлението Кърджали- Крумовград, забранено е тежкотоварните коли да пътуват с ремаркета и полуремаркета.

Но на територията на областта няма затворени пътища, движението е при зимни условия. Заради сравнително високите температури няма навявания и преспи.

Астрономическата зима настъпва със зимното слънцестоене, когато е  най-краткият ден на годината и най-дългата нощ. Продължителността на деня на 22 декември е 9 часа и 3 минути.

Според прогнозата на НИМХ дебела снежна покривка едва ли ще има за Коледа. На 24 декември, Бъдни вечер, сутринта ще е студено с температури до минус 12 градуса на места. В петък в Източна България ще остане ветровито. Валежите от северозапад ще спират, след обяд и облачността ще се разкъсва.

В събота минималните температури ще са между минус 10 и минус 5°, максималните между минус 2 и 3 градуса. Вятърът и в източните райони ще отслабне, ще преобладава слънчево време.

В неделя, на Коледа, от северозапад облачността ще се увеличи и на места западните райони ще превали слаб сняг.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

ЗАТВАРЯТ ПЪТИЩА В СТРАНАТА ПОРАДИ ОБИЛНИЯ СНЕГОВАЛЕЖ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди