изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:01 EET
Най-важните научни открития на 2011 г.    
Новини

№1 в класацията на сп. "Сайънс" е потвърждението, че антиретровирусните медикаменти позволяват почти да се елиминира рискът от предаване на вируса на СПИН



Клинични изпитания, показали, че антиретровирусните медикаменти позволяват да се елиминира почти напълно рискът от предаване на вируса на СПИН от серопозитивни на здрави хора е най-значимото откритие на 2011 г. според класацията на американското научно списание "Сайънс" (Sciencemag.org), предаде Франс прес.

Тридесет години след появата на СПИН епидемията, клинични опити на международно ниво, извършени върху 1763 двойки, предимно хетеросексуални, в 9 страни, са показали, че ако серопозитивните започнат да взимат рано антиретровирусни медикаменти, то те свеждат почти до нула рисковете от предаване на вируса на СПИН на техните здрави партньори.

Тези резултати, оповестени в САЩ през май, сложиха край на дълъг дебат дали антиретровирусната терапия може едновременно да лекуват заразените с вируса на СПИН хора и да им пречи да предават вируса на здрави хора.

Класацията на американското списание "Сайънс" включва още 9 значими научни постижения на 2011 г.

На второ място е поставена мисията на японската научна сонда "Хаябуса", която позволи на земята да бъде върнат прах от повърхността на големия астероид Итокава.

На трето място са анализите на ДНК на далечни и изчезнали братовчеди на хомо сапиенс, като тайнствените денисовийци, които показаха, че много от хората са наследили генетичните черти на тези примитивни създания.

Денисовийците, или хоминидите от Денисовата пещера в Алтай, са вид хоминиди, идентифицирани чрез генетичен анализ през март 2010 г.

Според учените те са живели преди между 1 милион и 40 000 години в регионите, населени от неандерталците и хомо сапиенс.

На четвърто място са японските научни изследвания, които разкриха тайните на структурата на фотосинтетичен протеин, използван от растенията, за да разделя атомите на водорода и на кислорода, съставящи водата.

Това откритие би позволило да се разработят методи и техники за евтино производство на водород - чист източник на енергия.

Откритието от американски астрономи на два водородни облака, които в продължение на два милиарда години са запазили оригиналния си състав, датиращ от период малко след Големия взрив, показва, че на някои места в космоса нещата почти не са се променили.

Тази констатация е поставена на пето място в класацията на сп. "Сайънс".

На шесто място са изследванията на микробната фауна при хората, които разкриха, че някои бактерии "просперират" повече в червата на хората, които похапват богати на протеини храни, отколкото в червата на вегетарианците.

На седмо място е клинично изследване, позволило да се създаде експериментална ваксина срещу маларията, наречена RTS,S.

Откриването благодарение на американския космически телескоп Кеплер на няколко далечни слънчеви системи, сред които една с планета, въртяща се около две слънца, и друга с десет планети, които сякаш се реят свободно в пространството, е научното постижение на осмо място.

Създаването на гама от нови зеолити, които са по-евтини, по фини и по-добре адаптирани, за да си взаимодействат с органичните молекули, е поставено на номер девет в списъка на сп. "Сайънс".

Зеолитите са порести минерали, използвани като катализатори и молекулярни филтри при производството на бензин, пречистването на водата и на въздуха.

На последно място в класацията на най-големите научни постижения на 2011 г. са опитите, показали, че елиминирането на сенесцентни (възрастни) клетки, които не се делят, при мишките забавя ефекта на стареенето.

Това може да позволи удължаването на годините, през които организмът на хората да е в добро здраве, без обаче да се удължава животът им. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Най-важните научни открития на 2011 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди