изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:25 EET
Турция обвини Франция в геноцид в Алжир и я сравни с диктаторски режим    
По света

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини Франция в извършването на геноцид в Алжир. Това стана, след като френските депутати подкрепиха закон, криминализиращ отричането на арменския геноцид. „Франция е избила около 15% от алжирското население, като се започне от 1945 година. Това е геноцид”, каза Ердоган, предаде АФП, цитирана от "Фокус". "Ако Саркози не знае това, то нека попита баща си", допълни Ердоган.



Законът, който вчера Националното събрание (долната камара на парламента) на Франция гласува, криминализира отричането на всякакъв геноцид, включително арменския в периода 1915-1917 г.. Наказанието е от 1 година затвор или глоба от 45 000 евро.
След гласуването Турция, която категорично отхвърля тезата за геноцид, и твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000, а не 1,5 млн., както смята Армения, замрази политическото, военното и икономическото сътрудничество с Франция.

Турският премиер днес подчерта, че френският закон е ясен пример за това как расизмът, дискриминацията и антимюсюлманските настроения са достигнали нов пик във Франция и в цяла Европа. Той обвини и лично френския президент Никола Саркози, че „всява омраза към мюсюлманите и турците”, за да спечели дивиденти преди  изборите. Във Франция живеят около 500 000 души от арменски произход и те са смятани за ключов източник на подкрепа за Саркози и неговата партия преди президентските и местните избори през 2012 година.

Ердоган посочи също, че дядото на сегашния френски президент навремето е избягал от Испания и се е скрил в Османската империя. Ако Саркози погледне към историята на своето семейство, няма да види нищо друго освен турска доброжелателност, заяви турският премиер.

Между Франция с нейния парламент и близкоизточните диктатори няма никаква разлика. Това мнение изрази и ръководителят на турската дипломация Ахмет Давутоглу в Анкара на редовната Конференция на посланиците на Турция, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
"Както и режимите на Кадафи, Бен Али, Асад диктуваха какво да се мисли, какво е правилно, а какво не е, така вчера и Националното събрание на Франция, със стоящите зад него политически лидери, продиктува на Европа как тя трябва да мисли и за какво не е нужно да се спори. В този план Франция не се отличава от диктатурите в Близкия изток", заяви Давутоглу.
По неговите думи решението на долната камара на френския парламент е било прието от хора, които нямат представа за историята, бъдещето и перспективите на Европа и е взето "в угода на малките политически цели".

"Заради едни избори бяха захвърлени европейските ценности, заяви турският външен министър. Ако с цел събиране на гласове преди изборите тези ценности се окажат потъпкани, то бъдещето на Европа и нейната демокрация се намират под голяма заплаха", добави турският външен министър.

Давутоглу заяви още, че неговата страна силно ще заявява своята позиция по отношение на несправедливото решение на френския парламент.
Ние ще правим това навсякъде по света. Ние никъде няма да се огънем и със силен глас ще говорим дори на тези места, където това бе забранено да се прави, каза той.

Междувременно посланикът на Турция в Париж Тахсин Бурджуоглу напусна  Франция. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Турция обвини Франция в геноцид в Алжир и я сравни с диктаторски режим | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Турция обвини Франция в геноцид в Алжир и я сравни с диктаторски режим
Автор: Anonymous да 2011-12-23 @ 17:37 EET

При приемането на България в ЕС Франция така наложи геноцид на ядрената ни енергетика, за да бъде тя най-големия търговец на ядрена електроенергия в ЕС.

 

Турция обвини Франция в геноцид в Алжир и я сравни с диктаторски режим
Автор: Anonymous да 2011-12-24 @ 14:25 EET
този турчин няма ли най сетне да спре да се пули от екрана и да се прави  на интересен? Израел му беше виновен , сега  Франция ! А какво ще каже за геноцида на турската армия над БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ИЗТОЧНА ТРАКИЯ . Очаквам българския Министър председател, който ще поиска сметка за това !

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди